Een brioche is gemaakt van verrijkt brooddeeg, er zijn eieren en boter toegevoegd.
En in dit geval ook verschillende kruiden voor extra smaak en een lentegevoel.
Dit briochebrood is heerlijk bij het ontbijt met een likje roomboter of bij de lunch met geitenkaas of verse roomkaas.
Je bakt een brioche in een speciale briochevorm, deze is te koop bij kookwinkels.
Maar het kan ook in een cakevorm, de plakjes worden dan wat kleiner.
Zo’n brioche maken is heel gemakkelijk, wel moet u rekening houden met het rijzen, dat neemt ongeveer twee uur in beslag.
Het is een leuke klus voor het weekend en het resultaat is echt de moeite waard.

hartig

Kruidenbrioche met kaas

INGREDIENTEN
  • 100 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout, peper
  • 30 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
  • 170 gram bloem
  • 100 gram geraspte pecorino of belegen kaas
  • 4 eetlepels fijngesneden verse kruiden (platte peterselie, bieslook, dragon, oregano)
BEREIDING

Smelt de boter, maar laat deze niet heet worden.
Klop de eieren los met de mosterd en wat zout en peper naar smaak.
Klop de gesmolten boter erdoor en verkruimel de gist in dit mengsel.
Roer goed, zodat de gist als het ware oplost.
Als u gedroogde gist gebruikt, kunt u dit er doorroeren.
Spatel vervolgens de bloem erdoor tot er een glad deeg (beslag) ontstaat.
Laat het deeg in de kom, afgedekt, circa 1 uur rijzen op een warme plek.
Roer daarna de kaas en de kruiden erdoor.
Klop het deeg goed luchtig met een houten lepel en schep het in een ingevette briochevorm van circa 1 liter inhoud.
Laat het deeg nogmaals, afgedekt, circa 1 uur rijzen op een warme plek.
Bak de brioche in circa 40 minuten gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C.
Laat de brioche iets afkoelen, neem hem daarna uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen.

Voor 12-15 plakken

Geef een reactie