Vandaag wil ik u graag een recept van polenta geven.
Polenta, de naam wordt gebruikt voor het eindproduct, maar ook voor het ingrediënt dat ervoor wordt gebruikt, maïsmeel.
Ik ben dol op polenta, maar ik ken verschillende mensen die er niet van houden, voornamelijk omdat ze vinden dat de smaak weinig spannend is.
Daar is natuurlijk alles aan te doen, want het toevoegen van smaakmakers heb je zelf in de hand.
Polenta wordt op meerdere manieren geserveerd; als een dikke, romige puree die, zoals in dit recept op smaak wordt gebracht met boter en Parmezaanse kaas, maar polenta kan ook gebakken of geroosterd (gegrild) worden.
Voor deze laatste twee bereidingen wordt een laagje gare polenta uitgestreken in een schaal om vervolgens af te koelen en op te stijven.
Daarna wordt de plak in stukken gesneden en deze stukjes polenta worden dan gebakken in wat olie of boter of op een grillplaat of in een grillpan roosteren. Deze bereiding volgt een andere keer.
De geroosterde polenta is lekker bij geroosterd of gebakken gevogelte of vlees, de romige puree serveer je bij stoofgerechten waar ook saus bij zit, zodat de polenta samen met wat saus gegeten kan worden.
Er is voorgekookte polenta, maïsmeel, te koop, maar ik gebruik hier het pure maïsmeel, dat vraagt een langere bereiding.