Vandaag wil ik u graag een recept van polenta geven.
Polenta, de naam wordt gebruikt voor het eindproduct, maar ook voor het ingrediënt dat ervoor wordt gebruikt, maïsmeel.
Ik ben dol op polenta, maar ik ken verschillende mensen die er niet van houden, voornamelijk omdat ze vinden dat de smaak weinig spannend is.
Daar is natuurlijk alles aan te doen, want het toevoegen van smaakmakers heb je zelf in de hand.
Polenta wordt op meerdere manieren geserveerd; als een dikke, romige puree die, zoals in dit recept op smaak wordt gebracht met boter en Parmezaanse kaas, maar polenta kan ook gebakken of geroosterd (gegrild) worden.
Voor deze laatste twee bereidingen wordt een laagje gare polenta uitgestreken in een schaal om vervolgens af te koelen en op te stijven.
Daarna wordt de plak in stukken gesneden en deze stukjes polenta worden dan gebakken in wat olie of boter of op een grillplaat of in een grillpan roosteren. Deze bereiding volgt een andere keer.
De geroosterde polenta is lekker bij geroosterd of gebakken gevogelte of vlees, de romige puree serveer je bij stoofgerechten waar ook saus bij zit, zodat de polenta samen met wat saus gegeten kan worden.
Er is voorgekookte polenta, maïsmeel, te koop, maar ik gebruik hier het pure maïsmeel, dat vraagt een langere bereiding.

bijgerechten

Polenta, romige

INGREDIENTEN
  • 200 gram polenta (maïsmeel)
  • zout, peper
  • 75 gram roomboter
  • 125 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
BEREIDING

Breng 1-1,2 liter water met 0,5 theelepel zout aan de kook.
Weeg de polenta af in een kom en voeg, als het water kookt, de polenta in een dunne straal toe, terwijl u goed blijft roeren met een garde tot alles gemengd is.
Zet het vuur zo laag mogelijk zodra het mengsel bubbelt en kook de polenta 35-45  minuten, blijf regelmatig roeren met een houten lepel.
De polenta is gaar als het van de pan loslaat en stevig en dik is.
Roer vervolgens de boter en kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Stoofvlees of gestoofde kip of wild, stoofgerechten met wat saus, kunnen bij polenta geserveerd worden.

Voor 3-4 personen

Geef een reactie