Al eerder schreef ik het recept voor nasi goreng, ook gebakken rijst, maar dan op de Indonesische manier.
Het recept van vandaag is een Thaise versie met geurige koriander.
Naar keuze kunt u nog blokjes verse ananas toevoegen, dit wordt in Thailand veel gedaan.
Bij de toko zie je vaak bosjes koriander met de wortel er nog aan, als u deze niet kunt vinden voldoen de korianderstelen ook. Haal wel eerst de blaadjes van de stelen.
Gebakken rijst is lekker bij een curry, maar ook bij stoofvlees bijvoorbeeld.

bijgerechten

Rijst, Thaise gebakken

INGREDIENTEN
  • 300 gram jasmijnrijst
  • zout, peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 korianderwortels of 4 korianderstelen
  • 0,5 komkommer
  • 1-2 rode chilipepers
  • 5 lente-uitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1-2 eetlepels lichte sojasaus
  • 3-4 eetlepels grof gesneden korianderblaadjes
BEREIDING

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.
Snijd de knoflook fijn en doe hetzelfde met de korianderwortels of – stelen.
Snijd de komkommer in blokjes en de chilipepers en lente-uitjes in dunne ringen.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de knoflook, korianderwortel of -stelen, komkommer en rode peper 3-4 minuten op zacht vuur.
Roer het losgeklopte ei erdoor en de lente-ui.
Verwarm alles goed en breng het dan op smaak met vissaus, sojasaus en peper.
Schep de rijst erdoor en bak dit enkele minuten mee.
Bestrooi de gebakken rijst royaal met korianderblaadjes. 

Voor 4-6 personen

2 Reacties.

  1. Marcel Sleurink | 13 februari 2014

    Laat je de rijst ook eerst helemaal afkoelen voordat je het erdoor heen schept? Mijn ervaring is dat het anders erg plakkerig wordt en moeilijk door te scheppen is.

    Groetjes

  2. Marlies | 16 februari 2014

    Hoi Marcel,
    Met afgekoelde rijst gaat het inderdaad gemakkelijker, omdat je dat beter los kunt roeren. Maar met kort voor die tijd gekookte rijst lukt het ook als je deze goed laat uitdampen in open pan. Groet

Geef een reactie