Op verzoek geef ik het recept van lasagne met aubergine en mascarpone.
Ik vind lasagne vaak een vrij machtig gerecht en naar mijn gevoel komt dat door de bechamelsaus. Daarom gebruik ik in deze versie mascarpone, de lasagne wordt er lichter door vind ik, wat zachter en romiger.
Het is een lekker vegetarisch gerecht, wel even wat werk, maar het meeste werk kun je allemaal van te voren doen, zodat de lasagne alleen nog in de oven moet, ongeveer 30 minuten voor serveren. 
In de zomermaanden kun je rijpe, smaakvolle verse tomaten gebruiken, neem dan ongeveer één kilo.

hoofdgerechten

Lasagne met aubergine en mascarpone

INGREDIENTEN
  • 2-3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 blikken tomaatblokjes
    of gepelde tomaten
  • zout, peper
  • 2 middelgrote aubergines
  • 8-16 gedroogde lasagnevellen
  • 150-200 gram mascarpone
  • 15-20 basilicumblaadjes
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 30 gram gedroogd broodkruim
BEREIDING

Snijd de sjalotjes fijn, snijd de knoflook fijn of pers de teentjes.
Verhit voor de tomatensaus 1-2 eetlepels olijfolie en bak hierin de sjalotjes en de knoflook circa 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze 30 seconden, voeg daarna de tomaatblokjes met vocht toe en wat zout en peper en stoof de saus 20-30 minuten op zacht vuur tot hij mooi is ingedikt.
Snijd intussen de aubergines in lange of ronde plakken van circa 1,5 centimeter dik.
Bestrijk de plakken dun met olijfolie en bak ze aan elke kant 2-3 minuten in de grillpan of in een koekenpan tot de plakken goudgeel en zacht zijn, bestrooi ze licht met zout en peper.
Kook de lasagnevellen volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar in ruim kokend water met zout. Kook ze in gedeelten, zodat ze niet aan elkaar plakken en laat ze op een theedoek uitlekken.
Opbouwen: leg in een ovenschaal een laagje tomatensaus en verdeel daarop een laag lasagnevellen. Leg hierop een laagje losgeklopte mascarpone en bestrooi deze met wat zout, peper en enkele in stukken geplukte basilicumblaadjes.
Leg er vervolgens een laagje aubergine op.
Herhaal deze lagen van saus, lasagne, mascarpone en aubergine nog één of twee keer, afhankelijk van de grootte van de schaal.
Schep er als laatste een beetje mascarpone op.
Meng de Parmezaanse kaas met het broodkruim en strooi dit in de schaal.
Bak de lasagne circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de bovenkant mooi gegratineerd is.  

Voor 4 personen

Geef een reactie