Bergen op Zoom staat het komende weekend in het teken van de drie A’s: asperges, ansjovis en aardbeien.

ProefMei in Bergen op Zoom

Van 30 mei tot en met 2 juni vindt in Bergen op Zoom voor de zesde keer het ProefMei-festival plaats.
Dit culinaire feest staat van oudsher in het teken van de drie A’s: Asperges, Ansjovis en Aardbeien. Deze erkende streekproducten van de Brabantse Wal, een landschapsgebied in West-Brabant op de grens van Zeeland en Vlaanderen, behoren tot het culinair erfgoed van Nederland.
De Brabantse Wal is het oudste aspergeteelt-gebied van Nederland, de asperge die hier vandaan komt, staat bekend om zijn zoet-zilte smaak die deze te danken heeft aan de zeewind vanaf de Schelde.
De aardbeien uit deze streek worden van oudsher op de koude grond geteeld en zijn tijdens het seizoen op de boerderijen te koop.
En tenslotte de ansjovis, deze wordt elk voorjaar in de Oosterschelde op traditionele wijze gevangen. Dat gebeurt met een fuik, gemaakt van staken in de vorm van de letter V, en bij afgaand water. Deze staken (ofwel weren) staan bij de Brabantse Wal voor de kust van Bergen op Zoom.
Dit jaar wordt er nog een vierde A geïntroduceerd, de A van Aardappel, een bijzondere regionale kleiaardappel van het eiland Tholen.

Tijdens ProefMei kunnen bezoekers proeven en genieten van genoemde streekproducten en andere lekkernijen die worden bereid door de deelnemende restaurants uit Nederland en België. Zij koken voor deze gelegenheid in luxe buitenkeukens. 
Tegelijkertijd vinden op de pleinen in het historische centrum van Bergen op Zoom gedurende deze vier dagen culturele activiteiten plaats in de vorm van concerten, kunstexposities, dans- en theatervoorstellingen.

Op zondag 2 juni, van 15.45 tot 16.45 uur, vindt tijdens ProefMei de tweede editie van de Frittenbak Wedstrijd Holland-België plaats.
Vier amateur-teams uit Nederland en België gaan uitmaken wie de allerbeste authentieke friet kan bakken.
De friet wordt gemaakt van de Zeeuwse kleiaardappel, dit befaamde streekproduct uit Zeeland is hier bij uitstek geschikt voor.

Kijk voor meer informatie over ProefMei en voor het complete programma op www.proefmei.nl.

Geef een reactie