Bij de gekonfijte eend van gisteren, maar ook bij varkensvlees en wild, past deze geurige compote van kweepeer, want deze vrucht combineert heel goed met hartige gerechten.
Ze zijn rondom kerst nog te koop en daarom loont het de moeite om een extra grote hoeveelheid compote te maken. Ik vries daarvan vaak een deel in en dat lukt heel goed.
Hoewel kweepeer een heel stugge schil heeft, kunnen de vruchten toch ongeschild tot compote worden verwerkt, omdat tijdens de bereiding het schilletje heel zacht wordt.
Maar schillen mag natuurlijk wel.
Verwijder het klokhuis wel heel goed en doe dit, samen met de pitjes en eventueel de schillen, in een doekje die je vervolgens dicht bindt.
Ik gebruik daarvoor een dubbelstuk verbandgaas en laat dan bij het dichtbinden een stukje touw wat langer, zodat ik deze uit de pan kan laten steken.
Op deze manier trekt het ‘zakje’ mee en geeft nog heerlijke smaken en vooral ook pectine af aan de compote, zodat deze wat lobbiger wordt.
Kweepeer is rijk aan pectine, in het bijzonder de pitjes en het klokhuis.
Maar u kunt dit allemaal achterwege laten als u het teveel ‘gedoe’ vindt.
De kweeperen stoven zachtjes gaar tot een compote in een geurige vloeistof, dat kan zijn water met suiker en de in het recept genoemde smaakmakers, maar het kan ook in witte wijn met suiker en smaakmakers. .
Ikzelf gebruik graag een Clairette de Die, een lichtzoete, mousserende witte wijn en daaraan voeg ik nog maar heel weinig suiker toe en natuurlijk citroensap- en schil en kaneel of steranijs.
De hoeveelheid suiker is naar smaak, ik houd ervan als de compote slechts licht gezoet is.