Bij de zomerse temperaturen die ons zijn beloofd, past een mojito, een cocktail op basis van munt en witte rum.
Per glas gebruik je hiervoor een handje muntblaadjes, maar je kunt naar smaak meer of minder gebruiken.
Zo’n mojito serveer je in een longdrinkglas, in cocktailtermen heet dit een highballglas of tumbler, en je maakt de cocktail direct in het glas, er komt geen shaker aan te pas.
Je begint met het stampen van de muntblaadjes samen met een beetje suikersiroop, daarvoor zijn handige houten stampers te koop bij kookwinkels. Je kunt ook een stevige tonicstamper of de achterkant van een houten lepel gebruiken. 
Per glas heb je maar een theelepeltje suikersiroop nodig, een te kleine hoeveelheid om te maken, maar je kunt gerust wat meer maken want de siroop blijft een hele tijd goed in de koelkast.
Als je ijsblokjes in een schone doek verpakt en daarop met een stevig voorwerp enkele flinke tikken geeft, krijg je vanzelf gecrushed ijs.

hartig

Mojito

INGREDIENTEN
  • klein handje verse muntblaadjes
  • 1 theelepel suikersiroop
  • 0,5 limoen
  • 0,6 deciliter witte rum
  • handvol gecrushed ijs
  • bruisend mineraalwater
  • takje munt
BEREIDING

Stamp de muntblaadjes met de suikersiroop in een lonhdrinkglas, het is de bedoeling dat ze stevig gekneusd worden, zodat er zoveel mogelijk smaakstof uit de blaadjes komt.
Knijp de limoen erboven uit en voeg de rum en een flinke hand gecrushed ijs toe.
Vul het glas met bruisend water, roer even en garneer met het takje munt.
Steek een rietje in het glas.

Voor 1 glas

Suikersiroop
Breng gelijke delen witte suiker en koud water zachtjes aan de kook en roer af en toe. Neem de pan van het vuur als de suiker is opgelost en de vloeistof helder is. Bewaar de afgekoelde siroop in een goed gesloten pot of fles in de koelkast.

Geef een reactie