Vrijdag 17 november is de Johannes van Damprijs 2016 uitgereikt aan Yotam Ottolenghi.
Deze internationale oeuvreprijs is vernoemd naar de, in september 2013 overleden, culinair journalist en schrijver Johannes van Dam, die met name bekend was door zijn wekelijkse restaurantrecensies in het Parool.
De prijs wordt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend en uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomische cultuur in brede zin.
De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014) en John Halvemaan (2015).

Yotam Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

Yotam_Ottolenghi-_Johannes_van_Damprijs

Yotam Ottolenghi (1968) groeide op in Israël en kwam in 1997 naar Londen. Aanvankelijk was hij journalist, maar na een Franse kookopleiding aan de Londense kookschool Le Cordon Bleu, ging hij als kok aan de slag.
Hij deed ervaring op bij verschillende restaurants om vervolgens in 2002 zijn eerste ‘afhaal’restaurant Ottolenghi Deli in Nothing Hill te openen.
Er volgden in de jaren erna nog twee deli’s (Belgravia en Islington) en uiteindelijk waagde hij in 2011 de stap naar een ‘echt’ restaurant: Nopi.
De laatste Ottolenghi aanwinst is restaurant Spitalfields.

Niet alleen met zijn restaurants is Ottolenghi succesvol, ook zijn boeken gaan als warme broodjes van de hand.
De Nederlandse vertalingen worden uitgebracht door Fontaine Uitgevers, er zijn inmiddels, van de verschillende Ottolenghi-titels, 400.000 exemplaren verkocht.
Na het eerste boek ‘Ottolenghi het kookboek’ volgden Plenty, Jeruzalem, Plenty More, Nopi en tenslotte het onlangs verschenen ‘Sweet’, dat hij samen met Helen Goh schreef (op dit boek kom ik later deze week terug).

Afgelopen vrijdag (24 november) was Yotam Ottolenghi te gast bij het televisieprogramma CollegeTour, een leuke uitzending waarin je deze sympathieke kok een beetje leert kennen. Het loont de moeite om dit programma terug te kijken als je het hebt gemist.

Geef een reactie