Eten bij de Groene Lantaarn in Zuidwolde is een feest!
U moet ervoor naar Drente en dat betekent voor velen een lange reis, maar het is alleszins de moeite waard.

De Groene Lantaarn in Zuidwolde

grone lantaarn

Cindy Borger en Jarno Eggen bestieren nu drie jaar restaurant de Groene Lantaarn in Zuidwolde (Drente), een prachtige verbouwde boerderij in een mooie bosrijke omgeving.
Beide komen van de Lindenhof in Giethoorn, eveneens een adres waar het genieten is.
Het restaurant is warm en sfeervol met, in dit jaargetijde, fraaie boeketten in oranje-bruine herfsttinten. De originele details van de boerderij zijn behouden, het voelt als thuiskomen.
En, het allerbelangrijkste, het is een feest om hier te eten.
Cindy blinkt uit als gastvrouw, zij is een van de beste vrouwelijke sommeliers en een kei in wijn-spijscombinaties. Jarno staat garant voor verrukkelijke, creatieve gerechten waarin alles klopt; de smaak, de structuur, de combinaties. Hij maakt gebruik van seizoensgebonden producten, waarin ook de privé-moestuin een rol speelt. Daar waar het kan betrekt hij zijn ingrediënten van regionale producenten.
Het begint al met de amuses: zes stuks verschijnen tegelijkertijd op tafel, met een knipoog naar Holland en in het bijzonder naar Drente: een macaron van rode biet gevuld met gestoomde makreel, een hoorntje van wortel met Hollandse garnalen en tzatziki, een prachtige ‘bol’ van zure haring met appel, huisgemaakte aardappelchips met een luchtige crème van boeren Goudse oplegkaas, krokante kip met appelmoes en mini-frites in een minuscuul eetbaar friteszakje, varkensvlees met bruine bonen (van Bartje, weet u nog) en limoen-yoghurt…… je wilt hier nooit meer weg.
De amuses worden begeleid door een klein kaartje waarop ze allemaal staan, in volgorde van eten. Datzelfde gebeurde ook bij de friandises.
Voordat de echte lunch begon kwam er nog een heerlijke kreeftensoep.
Nu denkt u misschien, wat een groot aantal amuses…., maar dit zijn amuses zoals ze horen te zijn; lichte, smaakvolle mondvermaakjes die de eetlust niet beïnvloeden.
Wat daarna volgde was gemarineerde makreel met stukjes ansjovis, verveine, limoen en tuinkruiden, risotto van rode biet met krentjes geweekt in Pedro Ximenez, granny smith en kruidencrème fraîche, zwezerik zo zacht van binnen en heerlijk knapperig van buiten met gerookte linzen en eekhoorntjesbrood uit de Drentse bossen om tenslotte te eindigen met een assortiment lekkere kazen.
Dat alles begeleid door een prachtige Savennières van Château Pierre-Bise.
Een superlunch! Het is vreselijk jammer dat de Groene Lantaarn niet wat dichterbij zit, ik moet er nu twee uur voor rijden, maar het is absoluut de moeite waard…. een ‘Omrij-adres’. 

Het restaurant is van woensdag tot en met maandag geopend voor lunch en diner, met uitzondering van zaterdag, dan is er geen lunch.
In de zomer is er een fraai terras.
Reserveren is aanbevolen.
De Groene Lantaarn, Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde.
Telefoon: 0528 37 29 38 / info@degroenelantaarn.com.
Kijk voor meer informatie op: www.degroenelantaarn.nl.

Geef een reactie