Gratin Dauphinois is een aardappelgratin die zijn oorsprong kent in de Dauphiné, een zelfstandige Franse provincie van vóór de Franse revolutie. De Dauphiné kwam ongeveer overeen met drie huidige departementen; Isère en Drôme (regio Rhône-Alpes) en Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur).
Er doen verschillende recepten de ronde van deze gratin, maar de echte wordt uitsluitend gemaakt van aardappelen, slagroom en enkele klontjes boter om de schaal mee in te wrijven en om bovenop de gratin te leggen. Als smaakmakers worden knoflook, zout en peper gebruikt.
Het is een heftig gerecht met de slagroom, maar deze originele versie is het allerlekkerst en normaal gesproken neem je er maar één schep van.
Als je het toch te zwaar vindt, vervang dan de helft van de slagroom door volle melk, de gratin is dan nog steeds heel lekker, maar ook iets vloeibaarder.
Het ligt voor de hand om bloemige aardappelen te gebruiken, deze nemen goed vocht op waardoor de gratin vrij compact wordt. Ik gebruik zelf het liefst een vastkokende aardappel omdat ik daarvan de smaak vaak lekkerder vind en het resultaat is heel goed.
Gratin Dauphinois is een gerecht voor elk seizoen, maar het is bovenal een makkelijk zomergerecht, de oven doet immers al het werk, waardoor je de handen vrij hebt om te barbecueën.