Een flink aantal jaren geleden was het erf van een boer in de Ardèche een van mijn favoriete kampeerplekken, ik heb daar verschillende keren met mijn gezin gestaan.
En de mooiste herinneringen die ik aan deze plek heb, hebben met eten te maken; de verrukkelijke forellen die vanuit de beek regelrecht op onze barbecue belandden; de rijen frambozenstruiken die op de hellingen stonden en waarvan we, een beetje stiekem weliswaar, royaal frambozen snoepten en de Crique Ardéchoise, de niet te evenaren aardappelkoek.
Het recept van deze crique heb ik nog niet gegeven, dat wordt hoog tijd want het is een heerlijke aardappelkoek als bijgerecht, maar ook als voorgerecht met een lekker beleg erop.
Nu bestaan er meerdere versies van crique, maar het belangrijkste discussiepunt is het ei.
Er zijn echte Ardéchois, zo noem je de inwoners van de Ardèche, die roepen dat een crique nooit eieren bevat, en er zijn evenzoveel echte Ardéchois die wel eieren gebruiken.
Dit recept is de crique die de zoon en schoondochter van ‘onze’ boer lang geleden voor ons maakten, met ei! En beide zijn geboren en getogen in de Ardèche.

bijgerechten

Aardappelkoeken; Criques Ardéchoises

INGREDIENTEN
  • 1-2 teentjes knoflook
  • circa 750 gram aardappelen
  • 3-4 eieren
  • zout, peper
  • zonnebloem- of arachideolie
BEREIDING

Pel de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn of pers ze.
Schil de aardappelen en rasp ze grof.
Doe dit het liefste met de hand, zodat er zo min mogelijk vocht vrij komt en verwerk ze direct, want ze verkleuren snel.
Meng de aardappelen met de knoflook, eieren en zout en peper naar smaak.
Bak van dit mengsel in een koekenpan van 18-20 centimeter doorsnede zo dun mogelijke koeken, van deze hoeveelheid kunt u vier aardappelkoeken bakken.
Laat circa 2 eetlepels olie heet worden en schep een deel van het aardappelmengsel in de pan, verspreid dit zo dun mogelijk over de bodem van de pan.
Bak de crique 7-8 minuten tot de onderkant goudgeel is, keer de crique met behulp van een deksel en bak de andere kant nog 5-6 minuten.
Houd ze eventueel warm in de oven op 80°C.
U kunt ook in een grote koekenpan meerdere kleine criques tegelijk bakken.

Voor 4-6 personen

Geef een reactie