Deze week kreeg in de Treeswijkhoeve in Waalre bij het aperitief een heerlijke dip van artisjokken en direct waande ik me in Frankrijk waar ik in het late voorjaar, als er bergen artisjokken op de markt liggen, ook vaak een artisjokkendip maak.
Verse artisjokken zijn er nu nog niet of nauwelijks, maar zo’n dip kan ook gemaakt worden met artisjokharten uit blik.
Ik spoel deze wel altijd enkele keren in ruim koud water, zodat het ‘blikachtige’ smaakje verdwijnt. Daarna laat ik ze heel goed uitlekken en dep ze droog.
Vervolgens gaat alles in de magimix, net zoals ik met de gegaarde verse artisjokken doe.
Als smaakmakers kies ik meestal knoflook, een beetje citroen- of limoensap en natuurlijk zout en peper. Maar u kunt ook een snufje fijngesneden tijmblaadjes toevoegen.
Dit is een lekkere dip op heel dun geroosterd (stok)brood of een lekkere cracker.
Ook op die dunne Indiase pappadums smaakt dit heerlijk.

hartig

Artisjokkendip

INGREDIENTEN
  • 1 blik artisjokharten à 4 deciliter
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2-4 eetlepels olijfolie
  • beetje citroen- of limoensap
  • zout, peper
BEREIDING

Laat de artisjokken goed uitlekken, spoel ze enkele keren in ruim koud water en laat ze vervolgens weer heel goed uitlekken. Dep ze droog en snijd ze in stukken.
Pel de teentjes knoflook en snijd ze in grove stukken.
Doe de artisjokken en knoflook in de keukenmachine en pureer beide.
Voeg tijdens het pureren de olijfolie toe tot het een smeuïg mengsel wordt.
Breng dit op smaak met citroensap en zout en peper.
Lekker op dun gesneden en krokant geroosterd brood of op pappadums.
Bewaar de dip maximaal 1 week in de koelkast.

Geef een reactie