Vandaag het laatste voorgerecht voor kerst, de komende week zal in het teken van hoofdgerechten staan.
Deze artisjokken eet ik regelmatig, het verbaast me zelfs dat ik het nog niet op de site heb gezet..
Het grote voordeel is dat dit gerecht helemaal kan worden voorbereid, want je eet de artisjokken op kamertemperatuur, hoewel ze lauwwarm ook lekker zijn.
Met het eten van dit klassieke gerecht, waarvoor je grote artisjokken gebruikt, ben je wel even bezig; je begint met de blaadjes en vervolgens eet je de bodem
Ik ga bij dit recept uit van 4 personen, maar meer of minder kan natuurlijk ook, de hoeveelheid vinaigrette kan eenvoudig worden aangepast.
Hoe je artisjokken voorbereid is duidelijk te zien op het You Tube-filmpje artisjok met vinaigrette van John Halvemaan.

voorgerechten

Artisjokken met vinaigrette

INGREDIENTEN
  • 4 grote artisjokken
  • zout
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 8 eetlepels olijfolie
  • vers gemalen peper
BEREIDING

Was de artisjokken onder de stromende kraan.
Dep ze droog en knip met een schaar de punten van de onderste blaadjes.
Breek de steel eraf, de vezels die van de steel naar de bodem lopen trek je (voor een deel) mee als je de steel eraf breekt, lukt dit niet helemaal, snijd de steel er dan verder vanaf.
Snijd de bodem een beetje bij en verwijder eventueel enkele van de onderste blaadjes als ze lelijk of erg stug zijn.
Breng in een grote pan ruim water aan de kook, voeg een flinke lepel zout toe en de artisjokken, ze zullen gaan drijven, maar dat is niet erg, ze worden toch goed gaar. Kook ze, afgedekt, circa 30 minuten, ze zijn gaar als de onderste blaadjes loslaten.
Roer voor de vinaigrette alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper, verdeel de saus over 4 kommetjes. .
Serveer de artisjokken op borden, met op elk bord een kommetje met vinaigrette.
Artisjok eten: trek een blaadje los van de artisjok en doop het zachte, iets dikkere uiteinde in de vinaigrette. Eet dit zachte deel op.
Als de blaadjes steeds dunner worden en er weinig eetbaars meer aan zit, verwijder dan de middelste toef blaadjes, deze trek je er zo uit.
Vervolgens zit er nog een toef ‘hooi’ op de bodem, verwijder deze ook en eet de lekkere bodem met de rest van de vinaigrette.

Voor 4 personen

Geef een reactie