Het is net onkruid, zo’n courgetteplant.
Ze slingert maar door en maakt onophoudelijk nieuwe courgettes.
Ik krijg in Frankrijk regelmatig courgettes cadeau, helaas zijn dat vaak van die enorme joekels en deze zijn naar mijn gevoel alleen geschikt voor een soep.
Ook lekker courgettesoep, maar je wilt ook wel eens iets anders maken met deze veelzijdige groente.
Zoals courgettes uit de oven, een gerecht dat tevens heel geschikt is om oud brood te verwerken.
Hiervoor wordt het brood gedroogd in de oven op circa 150°C, het brood hoeft niet bruin te worden, alleen door en door droog.
Daarna kun je het in een keukenmachine fijnmalen, maar maak er geen poeder van, een beetje structuur mag er nog inzitten.

voorgerechten

Courgettes met knoflook-kruidenlaagje

INGREDIENTEN
  • 600 gram kleine courgettes, ongeschild
  • zout, peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 175-200 gram droog broodkruim
  • 4 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • 2 eetlepels fijngesneden verse oregano
  • 1 eetlepels fijngesneden munt
  • mespuntje fijngesneden rode peper
  • 125 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 5-7 eetlepels olijfolie
BEREIDING

Was de courgettes, dep ze droog en halveer ze overlangs, zodat er twee ‘schuitjes’ ontstaan. Schep er met een lepeltje de zaadjes uit en bestrooi de snijvlakken heel dun met zout.
Leg de courgettes met de snijkant naar beneden op een snijplank en laat ze zo 15 minuten staan, door het zout wordt er wat vocht aan de courgettes ontrokken.
Pers de teentjes knoflook en meng ze met het broodkruim, de kruiden, rode peper en Parmezaanse kaas. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en roer er 3 eetlepels olijfolie door.
Dep de courgettes goed droog en leg ze naast elkaar met het snijvlak naar boven in een met olijfolie ingevette ovenschaal.
Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over de courgettes, zorg dat ze goed bedekt zijn. Druppel er nog een klein beetje olijfolie over en dek de schaal goed af met aluminiumfolie.
Bak de courgettes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Verwijder dan het folie en bak de groente nog 10-15 minuten tot de bovenkant mooi goudgeel is.
Serveer ze warm of op kamertemperatuur, eventueel nog met een extra scheutje olijfolie erover.
Dit is een lekker voorgerecht, maar past ook als bijgerecht bij vis of vlees.

Voor 4 personen

Geef een reactie