Claudia Roden wint Johannes van Damprijs 2012
Claudia Roden
Vandaag is bekend gemaakt dat Claudia Roden de winnaar is van de Johannes van Damprijs 2012.
Deze internationale oeuvreprijs is vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam, hij is met name bekend door zijn wekelijkse restaurantrecensies in het Parool.
De prijs wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een auteur die zich met zijn of haar publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.
De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 18 januari 2013.
Claudia Roden (Caïro 1936) groeide op in Egypte en studeerde vervolgens in Parijs en Londen.
In 1968 bracht ze haar eerste boek uit ‘A Book of Middle Eastern Food’ waarvan de Nederlandse vertaling, ‘het Midden-Oosten Kookboek’ nog steeds verkrijgbaar is. Maar hier bleef het niet bij, Claudia schreef talrijke, succesvolle kookboeken over de keuken van het Midden-Oosten en de mediterrane landen. Haar boeken zijn vertaald, onder meer in het Nederlands.
Johannes van Dam zegt over Claudia: ‘zij is één van de beste kookboekauteurs, ze paart diepgaande historische kennis aan passie en goede smaak’.
En dat kan ik beamen, Claudia doet uitgebreid onderzoek naar de culinaire historie van de landen waarover ze schrijft, ze doet alle mogelijke moeite achter authentieke recepten te komen, tijdens de presentatie vertelde ze dat ze daarvoor vaak in kloosters terecht kwam. Bovendien zijn de recepten van Claudia Roden heel betrouwbaar, ze kloppen altijd.
Claudia ontving meerdere internationale onderscheidingen, waaronder de Prins Claus Prijs in 1999.
Ter ere van de toekenning van de Johannes van Damprijs 2012 komt Fontaine Uitgevers volgende week met een speciale editie van Claudia’s kookboek ‘Duizend en één smaken. De keuken van Marokko, Turkije en Libanon’.
En in februari wordt de Nederlandse vertaling van haar indrukwekkende boek over de Spaanse keuken verwacht.