200 persoonlijke favorieten van de Vlaamse chef Jeroen Meus.

Dagelijkse Kost, mijn 200 klassiekers

Dagelijkse kost

Misschien bent u al een fan van Jeroen Meus?
Op werkdagen is hij van 18.15-18.30 uur te zien op de Belgische TV (België één) met zijn programma Dagelijkse Kost.
Ik ben dol op Jeroen, de enthousiaste, sympathieke kok met zijn heerlijke Belgische tongval die  elke keer een makkelijke maaltijd maakt.
De vele praktische aanwijzingen van hem maken dat het gerecht inderdaad niet kan mislukken en het zijn altijd lekkere familiemaaltijden met ingrediënten van het seizoen die goed verkrijgbaar zij .

200 klassiekers, favorieten van Jeroen, zijn nu gebundeld in een dikke pil van ruim 450 pagina’s, waarbij elk gerecht is voorzien van een fraaie foto en een duidelijke beschrijving, met zelfs af en toe een extra tip erbij.
Zelfs de beginnende 'kok' kan ermee uit de voeten.
Het boek nodigt uit om er direct mee aan de slag te gaan en er staat, hoewel het om dagelijkse gerechten gaat, toch menig lekker kerstgerecht in.

Al bladerend mis ik wel een beetje de stem van Jeroen, zijn vele verkleinwoorden als groentjes en slaatjes, maar gelukkig zijn een groot aantal echte Belgische woorden, bijvoorbeeld witloof (witlof), pladijs (schol) en loskokende (kruimige) aardappelen, bewaard gebleven.

De hartige gerechten zijn voor het grootste deel hoofdgerechten, op de hapjes, enkele soepen en salades en  gerechtjes als garnalencocktail, carpaccio en tartaar na. Toetjes en gebak ontbreken natuurlijk niet, ook hier veel klassiekers met een eigentijds, verrassend tintje.
Ik ben blij met het eerste hoofdstuk, waar basisgerechten als bouillons, sauzen en verschillende aardappelbereidingen ruim aandacht krijgen.

Kortom, een goed boek vol ideeën voor een echt lekkere dagelijks maaltijd.
Dagelijkse Kost, mijn 200 klassiekers van Uitgeverij Becht is te koop bij de boekhandel voor € 29,95 (ISBN 978 90 230 1446 1).

Geef een reactie