Vorige week overleed Johannes van Dam, de bekende Amsterdamse culinair journalist en restaurantcriticus.
Voor het Parool bezocht hij in ongeveer 25 jaar 927 restaurants.
DeDikkeVanDam
Johannes werd geroemd en gevreesd en dat kwam met name door zijn enorme kennis.
Hij proefde feilloos en kon bijzonder goed beschrijven waarom een gerecht goed of slecht was.
Tijdens zijn leven heeft hij niet alleen restaurantrecensies geschreven, maar ook een zeer groot aantal andere culinaire artikelen.
Er verschenen diverse boeken van zijn hand met als meesterwerk DeDikkeVanDam.
Eind 2012 is dit boek geheel herzien en opnieuw uitgebracht en gelukkig is dit fraaie standaardwerk nog verkrijgbaar.
DeDikkeVanDam is een echte aanrader omdat het boek, door de grote kennis van Johannes, uitpuilt van uitgebreide en zeer goede informatie over de geschiedenis en de cultuur van een groot aantal culinaire zaken.
Het is een genot om dit onmisbare naslagwerk te lezen en door de talloze recepten is het tevens als kookboek te gebruiken.
DeDikkeVanDam van uitgeverij Nijgh & van Ditmar is te koop bij de boekhandel voor € 45,- (ISBN: 978 90 388 9460 7).