Bent u nog op zoek naar een last-minute geschenk?
Dan kan ik u dit boek van harte aanraden.
Het Perfecte Varken
Marcus Polman is een culinaire collega en al eerder schreef hij een informatief boek; het Handboek voor de perfecte steak.
Deze keer heeft hij zich gericht op het varken en wel op het Perfecte Varken. Want het gaat in dit boek niet over die anonieme smaakloze lapjes die menig supermarkt ons aanbiedt, maar over echt varkensvlees van welopgevoede dieren.
Marcus geeft een brede kijk op het varken, hij sprak met tientallen boeren, slagers en chefs in binnen- en buitenland.
Het boek begint met de perfecte karbonade en dan is de toon al gezet, je krijgt zin om hier direct mee aan de slag te gaan.
Al verder bladerend in het boek kom je heel veel te weten over het varken; welke rassen er zoal zijn, welke onderdelen het beest bevat en hoe je deze het beste kunt verwerken, hoe je varkensvlees pekelt, droogt en rookt, er volgt een scala aan informatie.
Een speciaal hoofdstuk is gewijd aan het thuis charcuterie (vleeswaar) maken en tot mijn grote plezier, daarom vind ik dit boek ook zo uniek, worden er goede recepten gegeven voor onder andere balkenbrij en boerenpaté.
Daarnaast staan er ook nog eens vijfentwintig klassieke varkenvleesgerechten in, waaronder rollade, krabbetjes, ham en speklapjes.
Tenslotte wijst Marcus u ook nog de weg naar goede vakmensen waar u uitstekend varkensvlees en vleeswaren kunt bestellen.
Het Perfecte Varken van Fontaine Uitgevers is te koop bij de boekhandel voor € 16,95 (ISBN 978 90 5956 505 0).