Heerlijke tapas en mezze van Sam & Sam Clarks tapasbar in Londen
Morito
Samuel en Samantha Clark zijn zakenpartners, maar ook met elkaar getrouwd. Hun passie voor de Spaanse en Moorse keuken leidde in 1997 tot de opening van restaurant Moro in Londen. In 2010 werd naast Moro het kleine zusje Morito geopend, hier worden vooral tapas en mezze geserveerd, verrukkelijke kleine gerechtjes om te delen.
Al vanaf de oprichting is Moro een succes en dat is met Morito al niet anders. Heerlijke, pure gerechten uit de Spaanse, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken, waarvoor de allerbeste ingrediënten worden gebruikt.
Want kwaliteit staat voorop bij de Clarks.
Beide restaurants zijn ongelooflijk populair, evenals de boeken die het echtpaar de laatste jaren heeft geschreven. Morito is hun vierde boek, eerder verschenen Moro, Casa Moro en Moro Londen.
Het gaat vandaag over Morito, maar ik kan de andere drie boeken ook van harte aanraden.
Ze hebben allemaal diezelfde warme sfeer en die watertandende foto’s van de gerechten. Daarnaast zijn de boeken ook rijk bedeeld met fraaie sfeerbeelden. Maar het allerbelangrijkste..... de gerechten die erin staan zijn werkelijk heerlijk, het gebruik van kruiden en specerijen is verrassend en heel smaakmakend.
Morito begint met heerlijk brood, platbrood en broodjes, om vervolgens niet meer op te houden, het is een stroom van heerlijkheden. Natuurlijk ontbreken de bekende tapas en mezze als tortilla, empanadillas, gefrituurde vis, baba ganoush en plancha-gerechten niet, maar het boek geeft veel meer.
Verrassend zijn de vier variaties voor tabouleh, voor elk jaargetijde één en de goede basisrecepten voor harissa, alioli, mojo verde, hummus en labneh.
Ik heb die heerlijke mechoui van lamskoteletjes al gegeten, volgende week geef ik daarvan het recept.
Een echte aanrader dit boek, zeker met de zomer voor de boeg, want alle mooie groenten komen ruim aan bod.
Morito is door Kosmos Uitgevers uitgegeven in een fraaie gebonden versie met een linnen kaft, het is te koop bij de boekhandel voor € 34,99 (ISBN 9789021558967).