Bij deze taart is het lekkerder als de bodem eerst `blind’ wordt voorgebakken, het deeg wordt dan krokanter.
Vaak blijft bij bladerdeegtaarten de bodem ongaar, vooral als de vulling vrij vochtig is.
Dat voorbakken gebeurt met een steunvulling.
In goed gesorteerde kookwinkels zijn speciale blindbakkor­rels of een blindbakketting te koop, maar met oude gedroogde peulvruchten of rijst gaat het ook.
Zo’n blindbakketting is overigens wel erg handig, je haalt hem heel gemakkelijk uit de vorm.
Leg tussen taart en steunvulling wel altijd een stuk aluminiumfolie of bakpapier, anders plakt de steunvulling aan de bodem.
Zet de taartbodem na het verwijderen van de steunvulling nog 5-10 minuten terug in de oven, zo wordt de bodem extra krokant.
Met cheddar wordt de taart erg lekker, maar een licht belegen Goudse kaas kan ook.

hoofdgerechten

Aardappeltaart met cheddar en peer

INGREDIENTEN
  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 350-400 gram rijpe, maar stevige handperen
  • zout, peper
  • 200-250 gram plakjes cheddar
  • 1,5 deciliter crème fraîche
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
BEREIDING

Kook de aardappelen in de schil in circa 20 minuten gaar.
Verwijder de schil als u ze kunt vastpakken en snijd ze in heel dunne plakjes.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een cirkel van circa 28 centimeter doorsnede.
Bekleed een ingevette springvorm van circa 20 centimeter met het deeg.
Leg een royaal stuk bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en leg hierop de steunvulling (oude peulvruchten, blindbakkorrels of een blindbakketting).
Bak de deegbodem circa 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Verwijder steunvulling en bakpapier en zet de bodem nog 5-10 minuten terug in de oven.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in dunne plakjes.
Vul de deegbodem om en om met een laagje aardappel bestrooid met wat zout en peper, een laagje peer en een laagje cheddarkaas.
Herhaal deze lagen en eindig met een laagje dakpansgewijs neergelegde aardappel.
Klop de crème fraîche los met de eieren, eidooiers, zout en peper naar smaak en de oregano.
Schenk dit mengsel over de vulling en bak de taart nog 30-40 minuten in het midden van de oven tot hij goudgeel en gaar is.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie