Picodon
Dit kleine geitenkaasje wordt gemaakt in de Franse Drôme en Ardèche. Het heeft een doorsnede van zes tot zeven centimeter en is circa twee centimeter dik, afhankelijk van de rijpheid. Want een rijper kaasje is meer ingedroogd en daardoor kleiner.
Picodon is in beide Franse gebieden mateloos populair, hier eet je geen andere geitenkaas en waarom zou je ook. Een Picodon, verkrijgbaar van heel vers tot heel rijp en hard, is in elk stadium heerlijk. De kaas wordt gelukkig nog steeds veel gemaakt door lokale, ambachtelijk werkende kaasmakers die hun product rechtstreeks verkopen op een van de talloze markten.
Jaarlijks wordt er op de derde zondag van juli in Saou (ten zuiden van Crest in de Drôme) zelfs een feest georganiseerd rondom deze kleine lekkernij; het Fête du Picodon.
Op dit vrolijke feest vinden er, naast een markt met lokale producten en natuurlijk veel Picodon, allerlei activiteiten plaats, waaronder het ‘Concours du Picodon’. Een groep kenners proeft, wikt en weegt en wijst uiteindelijk de winnende kaasjes aan. De trotse makers van deze kaasjes krijgen een bokaal, die vaak maandenlang door de kaasmakers wordt meegenomen naar de markten waar ze hun waar verkopen, om te tonen dat hun kaas prijswinner is.
15 juli aanstaande wordt het Fête du Picodon voor de veertigste keer georganiseerd.
Picodon is in Nederland te koop bij goed gesorteerde kaaswinkels. Is het niet verkrijgbaar? Gebruik dan voor onderstaand recept een ander vers geitenkaasje of een plak van een grotere geitenkaas.