Kaasfondue met alleen brood vind ik wat saai en eenzijdig en daarom serveer ik er graag beetgaar gekookte groenten en krielaardappelen bij, een beetje zoals je bij raclette doet.
Een lekkere groene of gemengde salade en wat kleine zure augurkjes mogen niet ontbreken, evenals lekker, stevig brood natuurlijk.
Ik gebruik graag Zwitserse kazen, die geven een krachtige smaakvolle fondue.
Gruyère en emmentaler is klassiek, maar de combinatie van Gruyère en appenzeller vind ik nog lekkerder. Deze kazen zijn bij een goede kaasspeciaalzaak te koop.
Het kleine glaasje kirsch, een eau de vie van kersen, is een klassieke toevoeging, maar dit kunt u ook achterwege laten.
Kaasfondue wordt meestal in een vuurvaste aardewerken schaal geserveerd, Boska (boska.nl) heeft verschillende leuke modellen.

hoofdgerechten

Kaasfondue

INGREDIENTEN
  • 300 gram Gruyère, zonder korst
  • 200 gram appenzeller of emmentaler, zonder korst
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1.5 deciliter droge witte wijn
  • vers gemalen peper
  • eventueel 4 eetlepels kirsch
BEREIDING

Snijd beide kaassoorten in kleine blokjes of rasp ze grof.
Wrijf de fondueschaal in met de teen knoflook, schenk de wijn in de schaal en verwarm deze op zacht vuur.
Voeg de kaas toe en laat deze smelten, terwijl u onafgebroken blijft roeren. Roer, terwijl u achtvormige bewegingen maakt in de fondue.
Breng hem, als alle kaas is gesmolten, op smaak met peper en roer en eventueel de kirsch door.
Zet de schaal op een rechaud op tafel en geef bij het bestek ook een lange fonduevork.
Steek een stukje brood aan de fonduevork en haal deze door de gesmolten kaas.
Doe hetzelfde met de groenten en de aardappelen als u deze erbij serveert.
Lekker met een frisse groene of gemengde salade of een witlofsalade en wat kleine zure augurkjes. 

Voor 4 personen

1 Reactie.

  1. Esther | 7 december 2013

    Ik zie het bijna nergens vermeld, maar ananas en pasta zijn ook fantastische “dippers”

Geef een reactie