De eerste keer dat ik kennis maakte met raclette is al weer jaren geleden.
Ik vierde er oud en nieuw bij een Franse familie en bij binnenkomst zag ik een groot apparaat met kleine pannetjes op tafel staan; er stond raclette op het menu.
Raclettekaas heeft zo ongeveer het formaat van onze Goudse kaas, maar is alleen dunner.
In de Franse en Zwitserse alpen wordt zo’n halve raclettekaas in een klem gezet en vervolgens met de opengesneden kant voor het houtvuur geplaatst om hem te laten smelten.
Het gesmolten gedeelte wordt laagje voor laagje van de kaas geschraapt en gegeten met gekookte aardappelen, rauwe ham, gedroogde worst en gedroogd rundvlees.
Dit is de meest romantische manier van raclette eten, maar vrijwel niet te realiseren en daarom zullen we het moeten doen met een ander raclette-apparaat of de kaas in de oven smelten.
Nu heb ik inmiddels een leuke en praktische manier gevonden om raclettekaas te smelten; de Partyclette ToGo van Boska.
Dit inklapbare apparaatje, ook heel handig om mee te nemen, bestaat uit een houdertje waarin drie waxinelichtjes staan en een metalen plat schaaltje met handvat waarin de kaas wordt gelegd. Ook wordt er nog een kunststof schrapertje bij geleverd om de kaas krasvrij uit het schaaltje te scheppen.
Ik gebruik deze Partyclette heel regelmatig, voor twee personen is het ideaal, maar u kunt er natuurlijk ook meerdere op tafel zetten voor een groter gezelschap.
De Partyclette is te koop bij kaaswinkels en kookwinkels voor € 14,90 of via Boska.com.
Mocht u in de wintermaanden de Franse of Zwitserse Alpen bezoeken, probeer dan een plekje te vinden in een restaurant waar ze op de originele manier raclette bereiden; dat is enorm genieten.