Druilerig weer vraagt om een hartverwarmer en ik kan deze lekkere hartige taart van harte aanbevelen.
Een flinke punt is een heerlijk hoofgerecht, maar een klein puntje, samen met een salade van waterkers bijvoorbeeld, kan als voorgerecht worden geserveerd, zelfs met Kerst.
Ik gebruik die grove mosterd, waarin de mosterdzaadjes zichtbaar zijn, maar is er voorkeur voor andere mosterd… probeer het gewoon.
Het loont de moeite om korstdeeg te maken voor de bodem, dit is wat minder zwaar dan bladerdeeg.
Maar dit laatste deeg kan natuurlijk wel gebruikt worden, het kant-en-klaar gekochte deeg kan direct worden uitgerold en in de vorm worden gelegd.

hoofdgerechten

Mosterdquiche met Comté

INGREDIENTEN
  • 250 gram bloem
  • zout, peper
  • 125 gram koude boter, in klontjes
  • 3 volle eetlepels grove mosterd
  • 1 eidooier
  • 4 eieren
  • 2,5 deciliter crème fraîche
  • 1 deciliter volle melk
  • 125 gram geraspte oude Comté of oude boerenkaas
  • 3-4 eetlepels fijngesneden bieslook
BEREIDING

Met de hand: zeef de bloem in een kom, voeg een snufje zout toe en de boter.
‘Snijd’ de boter met 2 messen door de bloem tot de boter zeer fijn verdeeld is en het mengsel op broodkruim lijkt.
Voeg 1 eetlepel mosterd, de eidooier en 1-3 eetlepels ijskoud water toe en kneed het mengsel met een koele hand snel tot een samenhangend deeg.
Met de keukenmachine: zeef de bloem in de kom van de keukenmachine. Voeg een snufje zout toe en de boter en gebruik de pulsknop tot de boter zeer fijn verdeeld is.
Voeg 1 eetlepel mosterd, de eidooier en 1-3 eetlepels ijskoud water toe en meng het deeg, nog steeds met de pulsknop, tot het deeg net samenhangend gaat worden.
Neem het dan uit de kom van de keukenmachine.
Verder: vorm het deeg tot een bal en laat deze, verpakt in plasticfolie, circa 1 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel van 32 centimeter doorsnede en leg deze in een ingevette taartvorm van circa 26 centimeter doorsnede.
Bestrijk de deegbodem met 1 eetlepel mosterd en prik de boden met een vork regelmatig in. Zet de deegbodem terug in de koelkast terwijl u de vulling maakt.
Klop de eieren los met de crème fraîche, de melk en 1 eetlepel mosterd.
Roer de Comté erdoor samen met 2 eetlepels bieslook en zout en peper naar smaak.
Schenk dit mengsel in de taarvorm en bak de taart 40-50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 210°C.
Verlaag de oventemperatuur na 10 minuten naar 180°C.
Serveer de taart warm, bestrooid met 1-2 eetlepels bieslook.

Voor circa 6 personen (als hoofdgerecht)
Voor 8-10 personen (als voorgerecht)

Geef een reactie