Deze lekkere combinatie van gesmolten kaas, de Reblochon, en aardappelen is een fantastisch wintergerecht dat zijn oorsprong vindt in de Franse Alpen.
Ook de Reblochon komt daar vandaan, deze vrij platte, ronde kaas is te koop bij de kaasspeciaalzaak.
Voordat hij op de aardappelen wordt gelegd, wordt de kaas overlangs gehalveerd, zodat er twee cirkels ontstaan.
Het is een stevig gerecht, maar voor een keertje is daar niets op tegen.
Een frisse salade erbij en het maal is compleet.

hoofdgerechten

Tartiflette

tartiflette-2-lang
INGREDIENTEN
  • 1 kilo vastkokende aardappelen, het liefst ongeschild
  • zout, peper
  • 150 gram mager gezouten spek, bijvoorbeeld zuurkoolspek
  • 150 gram uien
  • 5-8 eetlepels crème fraîche
  • 1 Reblochon (circa 550 gram)
BEREIDING

Kook de aardappelen, het liefst in de schil, in 20-25 minuten gaar.
Laat ze iets afkoelen, verwijder de schil en snijd de aardappelen in stukjes.
Snijd het spek in reepjes, breng deze met koud water aan de kook en laat ze uitlekken zodra het water kookt.
Bak de reepjes spek krokant in een droge koekenpan.
Snijd de uien in flinterdunne halve ringen en bak deze circa 15 minuten mee met de spekreepjes.
Meng de aardappelen met het spek-uienmengsel en roer er zoveel crème fraîche door tot het mengsel iets smeuïg is.
Breng op smaak met zout en peper en verdeel het over 4-6 éénpersoons ovenschaaltjes of schep het mengsel in een (of twee) grote ovenschaal in een laag van 2-3 centimeter dik.
Halveer de Reblochon overlangs (of snijd de kaas eerst doormidden en halveer beide helften vervolgens overlangs) en verdeel de kaas met de korst naar boven over de ovenschaaltjes (snijd de kaas bij, zodat de kaas het aardappelmengsel voor een groot deel bedekt).
Bak de tartiflette 20-30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C tot de kaas gegratineerd is.

Voor 4-6 personen

Geef een reactie