Brandade, een puree van gezouten kabeljauw met aardappel, komt oorspronkelijk uit de omgeving van Nîmes (Zuid-Frankrijk) en wordt lauwwarm of op kamertemperatuur gegeten met geroosterd brood en een kleine salade.
Gezouten kabeljauw is niet altijd goed verkrijgbaar en ook niet iedereen vindt het lekker, daarom heb ik een variatie gemaakt met gerookte forel.
Gerookte makreel kan ook heel goed, de smaak wordt dan nog intenser.

voorgerechten

Brandade van gerookte forel

INGREDIENTEN
  • 0,5 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 350 gram aardappelen
  • 5 deciliter volle melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 flinke gerookte forellen of 4 flinke forelfilets
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • zalmeitjes of foreleitjes
BEREIDING

Pel de halve ui en de teentjes knoflook.
Kneus de peperkorrels door er met een steelpan een flinke klap op te geven.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Breng de melk aan de kook met de laurierblaadjes, ui, knoflook en peperkorrels en voeg de aardappelen toe als de melk kookt.
Kook de aardappelen gaar in 8-14 minuten, afhankelijk van de grootte. 
Laat de aardappelen in een vergiet uit lekken, maar vang de melk op en tevens de knoflook.
Druk de aardappelen door een pureeknijper of stamp ze fijn en doe ze in een kom.
Maak de forellen schoon, verwijder de graten en het vel en pureer de vis samen met de knoflook, de olijfolie en 1-1,5 deciliter van de opgevangen melk tot er een smeuïg mengsel ontstaat.
Meng dit vismengsel met de aardappelen en verdun de brandade nog met wat extra melk, tot het een goed smeerbare puree wordt.
Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
Serveer de brandade, lauwwarm of op kamertemperatuur, op geroosterd (stok)brood en garneer met enkele viseitjes.
U kunt dit als een voorgerecht serveren, bijvoorbeeld in kleine kommetjes en geef er dan een frisse (groene) salade bij.
Maar het is ook een heerlijk smeersels voor bij de borrel.

Geef een reactie