Makreel is als verse vis een beetje verguisd, we kennen en gebruiken voornamelijk de gerookte of gestoomde makreel en dat is begrijpelijk, want die is erg lekker.
Maar de verse vis wordt weinig gebruikt, terwijl ook deze heerlijk van smaak is en heel royaal wordt aangeboden bij de visboer. 
Makreel is een vette vis en daarom is deze tartaarbereiding heel geschikt, samen met de  frisse zuren van limoen en de licht zure appel is het een verrukkelijk gerechtje.
Je kunt hier zelfs een heel chique voorgerecht van maken als je een ring gebruikt om de tartaar op het bord te leggen, zodat er mooie cirkels verschijnen, waarop je een toef salade kunt leggen.
Belangrijk is dat de vis heel vers is omdat hij rauw wordt gegeten. Hoewel, vis moet natuurlijk altijd heel vers zijn.

voorgerechten

Tartaar van verse makreel

INGREDIENTEN
  • 4 verse makreelfilets
  • 0,5 groene appel
  • 1 sjalotje
  • 1-2 eetlepels fijngesneden koriander
  • de geraspte schil van 2-3 limoenen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout, cayennepeper
  • voor de salade:
  • 30 gram pijnboompitten
  • 100 gram kleine sla- en kruidenblaadjes (koriander, 
    peterselie, rucola, dille)
  • sap van 1-2 limoenen
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • zout, peper
BEREIDING

Snijd de makreel en de ongeschilde appel in heel kleine blokjes.
Snijd het sjalotje fijn.
Meng koriander, limoenrasp, olijfolie, sjalot en appel en breng dit mengsel op smaak met zout en een snufje cayennepeper.
Schep de makreel erdoor en laat de smaken 2 uur intrekken in de koelkast.
Salade:
rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan. Laat ze op een bord afkoelen.
Meng de slablaadjes met de kruiden. Roer een dressing van limoensap, olie, bieslook en zout en peper naar smaak.
Schep de dressing door de salade.
Serveren:
maak met behulp van een ring mooie cirkels makreeltartaar op 4 borden en leg daarop een toef salade.
Strooi de pijnboompitten over de salade.
Of schep een mooi bol of ovale vorm tartaar op de borden en leg de salade ernaast.

Voor 4 personen

Geef een reactie