De haringtest
Vishandel Atlantic aan het Levendaal in Leiden werd enkele weken geleden winnaar van de AD Haringtest 2012. Een tien(!) kregen ze; een verdiende bekroning want de haring bij Atlantic is al veel langer van een heel goede kwaliteit, ze zijn al meerdere keren hoog geëindigd op de AD lijst.
Gelukkig woon ik vlak bij Leiden, zodat ik zeer regelmatig even bij Atlantic langs kan gaan voor die heerlijke haring.
Misschien zit er ook wel een prijswinnaar bij jou in de buurt; nummer 2 is vishandel Koning uit Rijswijk, nummer 3 vishandel gebroeders Simonis uit Den Haag, nummer 4 Schmidt Zeevis uit Rotterdam en nummer 5 visgilde Oosterschelde uit Bergen op Zoom. Deze laatste vier kregen een 10- en ook daar kun je trots op zijn.
Puur vind ik haring het lekkerst, maar af en toe maak ik er een salade mee of een ander lekker gerecht, zoals bijvoorbeeld deze gemarineerde haring die ik samen met dat heerlijke Friese roggebrood uit de natuurwinkel serveer.

voorgerechten

Haring, gemarineerd

INGREDIENTEN
  • 5-6 zoute haringen
  • 1 kleine rode ui
  • 2 zure augurkjes
  • 3-4 eetlepels crème fraîche
  • zout, peper
  • 1-2 theelepels geraspte mierikswortel
  • 3-4 eetlepels fijngesneden kruiden (dille en bieslook)
  • 4 theelepels zalmeitjes
BEREIDING

Snijd de haringen in mooie stukjes. Snijd de ui en de augurkjes fijn.
Breng de crème fraîche op smaak met zout, peper, mierikswortel, dille, bieslook, rode ui en augurkjes. Schep de haring door deze saus.
Verdeel dit mengsel over 4 wijde glaasjes of kommetjes en schep er een lepeltje zalmeitjes op.
Lekker met donker Fries roggebrood.

Voor 4 personen

Geef een reactie