Soms kan ik enorme trek hebben in gestoomde makreel, ik houd van die pittige, gerookte smaak. En het brengt me herinneringen aan vroeger, waar het op zaterdag soms een traktatie was op de boterham.
Gestoomde makreel ligt kort in de pekel en wordt daarna heet gerookt bij 62 graden.
Dit in tegenstelling tot gerookte makreel, deze ligt twee dagen in de pekel en wordt vervolgens koud gerookt bij maximaal 26 graden.
Een gestoomde makreel ligt tegenwoordig bij elke supermarkt, je hoeft er niet speciaal voor naar de visboer.
Samen met bietjes, kruiden en die lekkere pittige mierikswortel maak je een heerlijk ‘hapje’, als voorgerecht of bij de lunch. Of als echt hapje op een stukje geroosterd brood.
De bietjes kun je zelf koken of roosteren (zie recept), maar je kunt ze ook kant en klaar gekookt kopen.
Als er verse, jonge bietjes zijn in de zomer, kunt je deze raspen en rauw gebruiken.
Mierikswortel koop je bij de natuurvoedingswinkel of bij de toko, zo’n verse wortel kun je heel lang bewaren in de koelkast.
Het is ook kant en klaar geraspt in potjes te koop, maar daar zitten weer onnodige toevoegingen in en vers geraspt is heel veel lekkerder.

voorgerechten

Makreel met rode biet en aardappel

INGREDIENTEN
  • 5 kleine aardappelen, ongeschild
  • zout, peper
  • 500 gram gekookte bietjes
  • 1 gestoomde makreel
  • 3 lente-uitjes
  • 3 eetlepels zure room
  • 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 1-3 theelepels fijngesneden dragon of dille
BEREIDING

Kook de schoongeborstelde aardappelen in circa 20 minuten beetgaar.
Laat ze uitlekken en afkoelen, verwijder de schil en snijd de aardappelen in kleine blokjes.
Verwijder het vel van de bietjes en snijd ook deze in kleine blokjes.
Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in kleine stukjes.
Snijd de lente-uitjes in dunne ringen.
Schep de aardappelen, bietjes, makreel en lente-ui door elkaar.
Meng de zure room met de mierikswortel, bieslook en dragon en schep dit door het makreelmengsel.
Breng op smaak met zout en peper en serveer het bijvoorbeeld in mooie cirkels op de borden.
Geef er lekker brood bij.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie