Omdat ik een Hollands voorgerecht zocht, kwam ik op deze garnalencocktail.
Vroeger maakte ik dit gerechtje regelmatig, maar het is een beetje in de vergetelheid geraakt.
Het klinkt ook wat ouderwets misschien, hoewel de smaak nog altijd even lekker is.
Ik heb hem wel wat ‘opgevrolijkt’ met fijngesneden venkelknol en verse dragon, daarentegen heb ik de saus traditioneel gelaten, de zogenaamde cocktailsaus met tomatenketchup en cognac of whisky.  
Wat ook onveranderd blijft zijn de echte Hollandse garnalen, want de smaak van deze kleine ‘grijze’ schaaldiertjes is niet te evenaren.

voorgerechten

Garnalencocktail

INGREDIENTEN
  • 8-12 kleine slablaadjes uit het hart van de krop 
    of een handje veldsla
  • 1 kleine venkelknol
  • 300-400 gram gepelde Hollandse garnalen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1-2 theelepels tomatenketchup
  • 1-2 eetlepels cognac of whisky
  • 4-5 eetlepels slagroom of crème fraîche
  • zout, tabasco
  • citroensap
  • 2 theelepels fijngesneden dragon
  • 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Verdeel de blaadjes sla over 4 glazen.
Snijd de venkel fijn en meng dit met de garnalen.
Verdeel het garnalen-venkelmengsel over de glazen.
Meng voor de saus de mayonaise met de tomatenketchup en de cognac of de whisky.
Klop de slagroom of crème fraîche bijna stijf en schep de room door het mayonaisemengsel.
Breng dit op smaak met zout, tabasco, citroensap en dragon.
Schenk de saus over het garnalenmengsel en bestrooi met peterselie.  

Voor 4 personen

Geef een reactie