Dit is voor mij een nostalgisch gerechtje, ik maakte het vroeger regelmatig als klein voorgerecht en gebruikte hiervoor zalm uit blik, dat was zo’n veertig jaar geleden een luxeproduct.
Maar in plaats van zalm uit blik kunt u ook gelijke delen verse en gerookte zalmfilet gebruiken, zelf vind ik dit lekkerder.
Als u het in kleine kommetjes of glaasjes serveert hoeft u geen gelatine te gebruiken, maar als u de mousses wilt storten is er wel iets gelatine nodig, anders blijft de mousse niet ‘staan’. 
Het is overigens ook een lekker smeersel op (geroosterd) brood of toast.

voorgerechten

Zalmmousse

INGREDIENTEN
  • 250 gram roze zalm uit blik
    of 125 gram gerookte zalm
    én 125 gram verse zalmfilet
  • 2 deciliter slagroom
  • 2-3 blaadjes witte gelatine
  • zout, peper
  • 1-2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels heel fijngesneden kruiden (platte peterselie, dille, dragon)
BEREIDING

Laat de zalm uit blik uitlekken en verwijder de graatdelen.
Pureer de zalm en voeg tijdens het pureren 1 deciliter slagroom toe. 
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water. 
Verwarm intussen 1 deciliter slagroom en los, van het vuur af, de goed uitgeknepen blaadjes gelatine op in de warme slagroom.
Laat dit mengsel iets afkoelen en roer het dan door het zalmmengsel.
(Als u geen gelatine gebruikt, kunt u 1 deciliter slagroom lobbig kloppen en deze door het zalmmengsel spatelen). 
Breng op smaak met zout, peper, citroensap en de kruiden en schep het zalmmengsel in vier, met water omgespoelde, vormpjes of in 4 glaasjes of kommetjes.
Laat ze in de koelkast circa 4 uur opstijven en stort ze daarna op kleine bordjes (laat ook de mousses zonder gelatine opstijven).
Serveer ze met een mooie toef salade van rucola bijvoorbeeld of met waterkers of andere groene blaadjes.

Voor 4 personen

Geef een reactie