Gisteren is het mosselseizoen met de nieuwe oogst van Zeeuwse bodem officieel van start gegaan. Iets later dan andere jaren omdat het koude voorjaar mogelijk zijn weerslag heeft gehad op de groei van de mosselen en daarom besloten de mosselkwekers de schelpdieren meer tijd te geven.
Maar nu zijn ze er en kunnen we aan de slag met dit pikant, kruidige voorgerecht.
De mosselen worden ‘en papillotte’ bereid, dat wil zeggen verpakt in bakpapier (of aluminiumfolie).
Het is een verrassing als je het pakketje aan tafel openmaakt, alle smaken en geuren zijn bewaard gebleven in het pakketje en zodra je het papier openknipt, waan je je in Azië.
U heeft grote stukken bakpapier nodig en het is heel belangrijk dat u het papier ‘luchtig’ sluit, zodat er de nodige ruimte zit tussen de mosselen en het papier, omdat de mosselen tijdens de bereiding opengaan en daardoor meer ruimte in beslag gaan nemen.

voorgerechten

Mosselen 'en papillotte'

INGREDIENTEN
  • 1,5 kilo verse mosselen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 limoenen
  • 2 eetlepels fijngesneden gemberwortel 
  • 4 eetlepels grof gesneden koriander
  • 1,5-2 deciliter kokosmelk
  • 1 eiwit, losgeklopt
BEREIDING

Spoel de mosselen onder stromend water*.
Snijd de gepelde teentjes knoflook in heel dunne plakjes en de rode peper in flinterdunne ringen.
Haal de schil met een dunschiller van de limoenen en pers de limoenen uit.
Snijd de schil vervolgens in heel dunne reepjes
Meng de mosselen met de knoflook, rode peper, limoensap en limoenschil, gemberwortel en koriander en verdeel dit over 4 grote stukken bakpapier.
Strooi er naar smaak wat zout en peper over en verdeel tenslotte de kokosmelk over de mosselen.
Bestrijk de randen van het bakpapier met losgeklopt eiwit en vouw het bakpapier met voldoende ruimte dicht, zodat de vulling goed afgesloten is.
Leg de pakketjes op een bakplaat, besprenkel ze met een klein beetje water en zet ze 8-10 minuten in een voorverwarmde oven op 230°C tot alle mosselen open zijn.
Open de pakketjes aan tafel en eet de mosselen uit de pakketjes, of laat de mosselen met kruiden en vocht in een diep bord glijden.
Vergiet vooral niet dat heerlijke ‘kookvocht’ te eten.  

Voor 4 personen

*Tegenwoordig worden mosselen schoon en verpakt verkocht, klaar voor gebruik. Maar ik vind het prettig om elke mossel even door mijn handen te laten gaan en doe dat onder de stromende koude kraan. Zo kan ik voelen of de schelp niet stuk is en tevens controleren of schelpen die open staan wel sluiten. Ik geef daarvoor de open schelp een stevige tik met een mes, als de schelp sluit mag hij in de pan, doet hij dat niet, dan mag hij niet meedoen. Kapotte schelpen doen ook niet mee.

Geef een reactie