Opvallend genoeg heb ik dit seizoen nog niets over asperges geschreven, maar dat kan nog nét.
Tot en met 24 juni worden ze gestoken en vier tot vijf dagen daarna worden ze nog verkocht, dus we hebben nog een ruime week.
Ik heb ze wel heel regelmatig gegeten, op allerlei manieren bereid, er staan al diverse aspergerecepten op deze site.
Een verrassend lekker gerechtje at ik vorige week, als tapas, in Granada, dat was een asperge-aardappelsalade met tonijn, alles ragfijn gesneden.
Ook at ik er een verrukkelijke koude aspergesoep, heel puur en intens van smaak.
Beide gerechtjes beschrijf ik nog deze week, ik begin vandaag met de salade.
Als je verstandig bent koop je extra asperges voor de soep, want deze laat zich goed invriezen en zo kun je tijdens de zomermaanden af en toe genieten van die lekkere verfrissing.

voorgerechten

Asperge-aardappelsalade met tonijn

asperges-footer
INGREDIENTEN
  • 500 gram vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde)
  • zout, peper
  • 500 gram witte asperges
  • 1 groot blik tonijn op olijfolie à 160 gram
  • 6 kleine zure augurkjes
  • 0,5 deciliter zure room
  • 0,5 deciliter mayonaise
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 1-2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • citroensap
BEREIDING

Borstel de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil gaar in circa 20 minuten. Giet ze af en pel ze zodra je ze kunt vasthouden.
Snijd de aardappelen in zo klein mogelijke blokjes.
Schil de asperges en verwijder het stugge stukje aan de onderkant.
Breng ruim water met een beetje zout aan de kook en voeg de asperges toe zodra het water kookt.
Leg een dubbelgevouwen schone doek op de asperges en dek de pan af.
Wacht tot het water weer kookt en neem dan de pan direct van het vuur.
Laat de asperges in het hete water 8-12 minuten garen afhankelijk van de dikte en van hoe gaar je ze wenst.
Laat ze tot lauwwarm afkoelen en snijd ze vervolgens in zo klein mogelijke blokjes.
Laat de tonijn uitlekken en verdeel het visvlees in zo klein mogelijke stukjes, snijd de augurkjes heel fijn.
Roer een dressing van de zure room, mayonaise, mosterd, bieslook en zout, peper en citroensap naar smaak.
Meng de blokjes aardappel, asperge, tonijn en augurk en schep voorzichtig de dressing erdoor.
Verdeel de salade met behulp van een ring over de borden en serveer met krokant brood. Ook lekker op toast of crostini.

Voor 4-8 personen

Geef een reactie