Hollandse Nieuwe!
Begin juni was ik op de Haringparty in het Amsterdamse Hilton hotel, deze vindt jaarlijks plaats op de dag dat het eerste vaatje haring wordt geveild. Het is een goede gelegenheid om de Hollandse Nieuwe te proeven. Ik ben een echte liefhebber van zoute haring en ook de vangst 2012 is weer verrukkelijk.
Nu is nieuwe haring het lekkerst als je hem direct na het schoonmaken eet, aan het staartje, maar voor de variatie is hier het recept van haringsalade met bietjes en appel.

voorgerechten

Haringsalade met bietjes

INGREDIENTEN
  • 5 zoute haringen
  • 1 groene appel, ongeschild
  • 2 kleine rauwe (of gekookte) bietjes
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel mosterd
  • zout, peper
  • eventueel 1 eetlepel fijngesneden dille
BEREIDING

Snijd de haringen, appel en bietjes in reepjes. Als je rauwe bietjes gebruikt, snijd deze dan in zo dun mogelijke reepjes. Gekookte bietjes kunnen iets grover gesneden worden. Snijd de ui heel fijn en meng deze met de haring, appel en bietjes. Doe dit vlak voor serveren, zodat de bietjes niet de kans krijgen om er een totaal rode salade van te maken.
Roer een dressing van de olie, mosterd en wat zout en peper naar smaak. Voeg eventueel wat dille toe als je daarvan houdt.
Schep de dressing door de haringsalade en serveer het direct, met (geroosterd) brood of roggebrood.

Voor 4 personen

Geef een reactie