Een van de eerste pastagerechten die mijn moeder vroeger maakte was macaroni met een saus van hard gekookte eieren en een snufje kerriepoeder.
Ik vond het heerlijk toentertijd en ik moest aan dit gerecht terugdenken toen ik deze variatie op mac and cheese maakte.
Vadouvan, het ‘Franse’ kerriemengsel, waarover ik eerder schreef (zie ‘en ook nog/ingrediënt’) geeft de mac and cheese, een van oorsprong Amerikaans gerecht, een bijzonder lekkere smaak.
Het is een stevig gerecht dat alleen nog om een frisse salade vraagt.

hoofdgerechten

Mac and cheese met vadouvan; gegratineerde macaroni

INGREDIENTEN
  • 4 plakjes witbrood zonder korst
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1-1,25 liter melk
  • 75 gram bloem
  • 1-1,5 theelepel zout
  • snufje vers gemalen peper
  • 2-3 eetlepels vadouvan
  • 1 groene peper
  • 200 gram geraspte cheddar
  • 200 gram geraspte gruyère
  • 500 gram macaroni
BEREIDING

Snijd het brood in heel kleine blokjes. Smelt 25 gram boter en schenk dit over de broodblokjes, meng alles goed en verkruimel het brood met de vingertoppen. 
Breng de melk op middelhoog vuur aan de kook.
Smelt 75 gram boter in een pan met dikke bodem, roer de bloem erdoor en verwarm dit 1 minuut.
Schenk dan langzaam de hete melk erbij terwijl u goed roert met een garde tot er een gladde saus ontstaat.
Blijf roeren en verwarmen tot de saus wat dikker wordt.
Neem de pan van het vuur en voeg zout, peper, vadouvan, fijngesneden groene peper, 150 gram cheddar en 150 gram gruyère toe.
Kook de macaroni in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar kook de macaroni 3 minuten korter dan de verpakking aangeeft, de pasta  moet nog flink wat beet hebben.
Giet de macaroni door een zeef, spoel de elleboogjes direct af met koud water en laat goed uitlekken.
Meng de macaroni met de kaassaus en schep dit in een ingevette ovenschaal.
Strooi er 50 gram cheddar, 50 gram gruyère en de broodkruimels over en zet de schaal circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C tot de bovenkant goudgeel gegratineerd is.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie