Geroosterde of gegrilde polenta maakt u volgens hetzelfde recept als de romige versie met het verschil dat de boter en het grootste deel van de kaas achterwege blijft, omdat de massa natuurlijk stevig moet zijn.
Zo’n puntje of reepje geroosterde polenta kun je op veel manieren serveren; bij gebakken of geroosterd vlees of vis, maar ook, zoals in dit recept, met enkele plakken Parmaham en een kleine salade, of met geroosterde groenten en wat geschaafde Parmezaanse kaas.

hoofdgerechten

Polenta met rauwe ham

INGREDIENTEN
  • 200 gram polenta (maïsmeel)
  • zout, peper
  • 25 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 4-8 plakken rauwe (Parma)ham
  • rucola of een sla naar keuze
BEREIDING

Breng 1 liter water met 0,5 theelepel zout aan de kook.
Weeg de polenta af in een kom en voeg, als het water kookt, de polenta in een dunne straal toe, terwijl u goed blijft roeren met een garde tot alles gemengd is.
Zet het vuur zo laag mogelijk zodra het mengsel bubbelt en kook de polenta 35-45  minuten, terwijl u regelmatig goed blijft roeren met een houten lepel.
De polenta is gaar als het van de pan loslaat en stevig en dik is.
Roer er vervolgens de kaas door en breng op smaak met zout en peper.
Strijk de warme polenta in een laag van circa 1,5 centimeter dik uit op een bakplaat of in een grote ovenschaal en laat dit goed afkoelen en opstijven.
Snijd de polenta vervolgens in repen of puntjes, bestrijk beide zijden met olijfolie en rooster de stukken polenta op een hete grillplaat of in een hete grillpan aan elke kant 2-3 minuten tot er mooie grillstrepen ontstaan.
Serveer ze warm met de ham en rucola die op smaak is gebracht met een dressing naar keuze. 

Voor 4-6 personen

Geef een reactie