Home made risotto schrikt af, het is moeilijk en ingewikkeld en de bereiding duurt lang is vaak het verhaal.
Maar het tegendeel is waar, van het begin tot het eind vraagt risotto maken 20 tot 25 minuten en onafgebroken roeren is ook niet echt nodig. Weliswaar moet je het gerecht niet helemaal aan zijn lot overlaten, regelmatig roeren is nodig, maar meestal ben je toch in de keuken bezig, zodat je af en toe een draai in de pan kunt geven.
Een ding is heel belangrijk, risotto is niet droog, maar nat, terwijl elke rijstkorrel nog beet heeft, als je het bord heen en weer beweegt, ‘golft’ de risotto.
Het opnemen van het vocht gaat nog even door als je de bereiding stopt, zorg er dus voor dat het mengsel vrij vloeibaar is als je de pan van het vuur neemt.
Een goede kwaliteit risottorijst, als carnaroli, arborio of vialone nano, is onontbeerlijk, deze rijstsoorten geven door hun zetmeel een romigheid aan het gerecht, zonder dat de korrels te zacht worden. De rijst wassen is daarom ook absoluut verboden.  
De eerste twee soorten zijn goed verkrijgbaar, voor de vialone moet je naar een Italiaanse delicatessenwinkel.
Sinds kort is de arboriorijst van het Italiaanse merk Gallo in ons land te koop, ik ken deze rijst vanuit Frankrijk, je maakt er een lekkere risotto mee.
Een smaakvolle groentebouillon geeft een erg lekker resultaat, je kunt ook kiezen voor kippenbouillon, dan wordt de smaak wat ‘vleziger’.
Dit recept is risotto op zijn puurst, met alleen wat Parmezaanse kaas en dat is echt genieten!