In het Zuid-Franse stadje Collioure zijn nog twee bedrijven die ansjovisjes inleggen in zout: Desclaux en Roque.
Collioure is al vanaf de middeleeuwen bekend om deze manier van conserveren.
Na honderd dagen rijpen in vaten met zout en water, krijgen de visjes een delicate smaak en een mooie zachte structuur.
Ze worden vervolgens in potten of blikken gelegd en verkocht.
Ansjovis in zout geldt als een grotere delicatesse dan de ansjovisfilet die verkocht wordt in olie. Ze zijn ook lekkerder.
Voor gebruik moeten ze natuurlijk wel ‘ontzout’ worden en dat doe je als volgt: leg de visjes circa 25 minuten in ruim koud water en spoel ze daarna onder de stromende koude kraan.
Verwijder dan de graat, want ansjovis wordt altijd als hele vis ingelegd in zout.
Dat ontgraten gaat heel gemakkelijk met de vingers omdat de visjes zacht en soepel zijn.
Spoel de filets nogmaals even onder de koude kraan en dep ze goed droog met keukenpapier. Ze zijn nu klaar voor gebruik.
Ik ben dol op die intense smaak van ansjovis en gebruik de visjes vaak in salades en dressings. Ook dit pastagerecht is een ode aan ansjovis.
hoofdgerechten
Pasta met ansjovis
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- 5 gedroogde tomaten op olie
- 80 gram kleine kappertjes
- 1-2 eetlepels olijfolie
- snufje gedroogde chilivlokken
- 75 gram ansjovisfilets
- 2-3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
- 300 gram penne
- zout, peper
- 60 gram Parmezaanse kaas
Snijd de knoflook fijn, evenals de gepelde ui.
laat de gedroogde tomaten uitlekken en snijd ze in stukjes.
Laat de kappertjes uitlekken.
Verhit de olie en bak hierin de ui en knoflook circa 5 minuten.
Voeg de tomaat, chilivlokken en kappertjes toe en 2 eetlepels water (of pastakookvocht) en laat dit 3-4 minuten zachtjes sudderen.
Roer er van het vuur af de ansjovis en peterselie door en breng de saus op smaak met peper.
Houd de saus warm.
Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar.
Laat de pasta uitlekken en roer het direct door de warme saus.
Rasp aan tafel de kaas erover.
Voor 4 personen
Ansjovis ingelegd op zout is te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels.
U kunt voor dit gerecht ook de ansjovisfilets op olie gebruiken.