Hangop is ook zo’n lekker last minute (kerst)dessert waarvoor u eigenlijk alleen een liter yoghurt en verse vruchten nodig heeft.
En, geloof me, het resultaat is zo ontzettend lekker en ook weer heel gemakkelijk te maken. Zo’n toetje bespaart u veel tijd. 
Oorspronkelijk werd hangop met karnemelk gemaakt, die dikke boerenkarnemelk, maar tegenwoordig kom je heel vaak de variatie met yoghurt tegen.
Die karnemelk liet men uitlekken in een doek die werd vastgeknoopt aan een stevige houten lepel die vervolgens op een grote, diepe kom werd gelegd, vandaar de naam ‘hangop’. Op deze manier deden mijn grootouders het. 
Kies voor hangop een volle yoghurt, het liefst een lekkere biologische yoghurt en laat deze minstens zes uur, een hele nacht kan ook, uitlekken.  
De dikke, romige hangop die dan ontstaat is zo lekker dat suiker niet meer nodig is, wilt u hem toch iets zoeter maken, voeg dan een klein beetje honing of suiker toe.
Serveer de hangop met de verse vruchten, dit kan in kommetjes, maar ook om en om in laagjes in hoge glazen. Doe dit laatste wel kort voor serveren, anders wordt de hangop weer dunner door het sap van de vruchten.