Het is een klassieker, maar wel een hele lekkere.
Origineel worden er in tiramisù rauwe eidooiers verwerkt, maar als er jonge kinderen, zieke of oude mensen aan tafel zitten, kunt u deze eidooiers beter achterwege laten.
Er bestaat een zeer kleine kans op een salmonellabesmetting door het eten van rauwe eieren en de bovengenoemde kwetsbare groepen zijn hiervoor gevoeliger.
Nu kan misschien een bevriende restaurantkok u gepasteuriseerde eidooiers leveren of kunt u ze zelf bij een horecagroothandel kopen, maar gewoon weglaten kan ook.
Alleen met mascarpone is dit toetje ook heerlijk.
Marsala is een Italiaanse drank die te koop is bij de slijter, misschien zelfs wel in die kleine flesjes.

zoet

Tiramisù

INGREDIENTEN
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokjes
  • 250-300 gram mascarpone
  • 1,5 deciliter sterke zwarte koffie
  • 2 eetlepels Marsala
  • 1 eetlepel Cognac
  • 150 gram lange vingers
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eetlepels geraspte pure chocolade
BEREIDING

Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot een luchtig en romig mengsel.
Halveer het vanillestokjes in de lengte en schraap het zwarte vanillemerg eruit met een mes. Voeg dat vanillemerg toe aan het eidooiermengsel en spatel er 250 gram mascarpone door, het mengsel is nu vrij dik en romig.
Zonder eidooiers spatelt u de suiker en vanillemerg door de mascarpone, gebruik in dat geval 300 gram mascarpone. 
Meng in een wijde kom de koffie met de Marsala en de Cognac. Doop de lange vingers één voor één snel in het koffiemengsel, ze moeten net een beetje vloeistof opnemen, maar niet te zacht worden.
Leg een laagje lange vingers op de bodem van een grote (glazen) schaal of in 6 éénpersoons schaaltjes, gebruik de helft van de lange vingers.
Verdeel nu de helft van het mascarponemengsel over de lange vinders en leg hierop weer een laag in het koffiemengsel gedoopte koekjes. 
Eindig met de rest van het mascarponemengsel en bestrooi deze laag met de cacao en de geraspte chocolade.
Zet de tiramisu minstens 3 uur in de koelkast, zo kunnen de smaken goed intrekken. De smaak wordt extra lekker (maar de koekjes wel wat sompig) als u de tiramisu 1 nacht laat staan.

Voor 6-8 personen

Geef een reactie