Om het recept van de warme vruchten helemaal compleet te maken geef ik u ook mijn favoriete vanille-ijs recept.
Hoewel er goed vanille-ijs te koop is, blijft het leuk om zelf ijs te maken en dit is natuurlijk het allerlekkerst.
Begin in elk geval één dag van tevoren, omdat het gebonden melk-eidooiermengsel een nacht in de koelkast moet staan, zodat het ijskoud wordt en de smaken goed kunnen intrekken.
Een ijsmachine geeft het mooiste resultaat omdat het ijs al draaiende bevriest en daardoor een mooie fluwelige structuur krijgt. Zonder ijsmachine kunt u het mengsel in een koelkastdoos bevriezen en tijdens het bevriezen enkele keren doorroeren.

zoet

Vanille-ijs

INGREDIENTEN
  • 1 vanillestokje
  • 5 deciliter volle melk
  • 4 eidooiers
  • 125 gram kristalsuiker
BEREIDING

Halveer het vanille-stokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Breng de melk in een pan aan de kook met het vanillemerg en het stokje.
Klop de eidooiers samen met de suiker heel luchtig en bijna wit, dit gaat het beste met een handmixer.
Schenk de hete melk in een klein straaltje bij de eidooiers en roer goed. 
Schenk nu het mengsel terug in de nog warme pan en zet deze op heel laag vuur.
Roer met een houten lepel of spatel voorzichtig door het melk-eidooiermengsel, terwijl het heel zacht wordt verwarmd.
Het mengsel zal gaan binden, u kunt dit binden als volgt controleren: neem een beetje van het mengsel op de achterkant van de houten lepel en trek er met uw vinger een streep door. Als die streep niet direct weer vol vloeit, maar zichtbaar blijft, is de binding goed.
Zet de pan in een laagje koud water en laat het ijsmengsel al roerende afkoelen.
Verwijder het vanillestokje en schenk het mengsel in een kom.
Bewaar het, goed afgedekt, minstens 6 uur, maar liever 1 nacht in de koelkast.
Draai het de volgende dag tot ijs of bevries het in 6-8 uur in de diepvries.
Roer het mengsel, als u het in de diepvries bevriest, tijdens het bevriezen enkele keren door.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie