Op verzoek van een trouwe bezoeker volgt hier het recept van meringue, dat brosse, gedroogde eiwitschuim. Dit naar aanleiding van het recept meringue met rood fruit.
Het schuim wordt gedroogd in de oven en hoe lager de oven, hoe witter het schuim blijft.
Negentig graden celcius is een mooie temperatuur, dan heeft een dikke meringue twee en een half uur nodig om te drogen.
U kunt de oven ook iets hoger zetten, honderd tot honderdtwintig graden, maar dan bestaat de kans dat het eiwitschuim iets gaat kleuren. Bovendien is de droogtijd dan ook nog wel een uur of twee.
Met hetzelfde recept kunt u ook kleine meringues maken, bijvoorbeeld kransjes, hiervoor kunt u het eiwitschuim met behulp van een spuitzak op de bakplaat spuiten.
De maïzena kan worden weggelaten, het geeft de meringues wat stevigheid, maar noodzakelijk is het niet.
Belangrijk:
*voor eiwitschuim moeten de kom en garde(s) absoluut vetvrij zijn, maak ze eventueel extra schoon met citroensap.
*er mag geen spoortje eidooier in de eiwitten zitten.

zoet

Meringue, eiwitschuim

INGREDIENTEN
  • 4 eiwitten
  • 130 gram fijne tafelsuiker
  • 130 gram poedersuiker
  • eventueel 1 theelepel maïzena
BEREIDING

Klop de eiwitten in een vetvrije kom goed luchtig, voeg dan de tafelsuiker toe en klop door tot het schuim in stevige pieken blijft staan.
Meng de poedersuiker met de maïzena en zeef dit mengsel.
Spatel het vervolgens door het eiwitschuim.
Spuit of schep grote ovale hopen (of een andere vorm naar wens) schuim op een met bakpapier beklede bakplaat en droog de meringues  circa 2,5 uur in een voorverwarmde oven op 90°C.
Draai de oven dan uit en laat de meringues afkoelen in de gesloten oven.

Voor circa 8 stuks

Geef een reactie