Marsepein maken is niet moeilijk en, zoals met veel home made producten het geval is, heel erg lekker.
Er kleeft of kleefde kan ik beter zeggen, echter wel een nadeel aan, het wordt gemaakt met rauw eiwit en er wordt aangeraden om gerechtjes met rauw eiwit niet te serveren aan oude en zieke mensen, heel jonge kinderen en zwangere vrouwen, in verband met een eventuele salmonella besmetting.
Een ‘plakmiddel’, dat is de rol van eiwit in marsepein, het zorgt ervoor dat de fijngemalen amandelen met de suiker een samenhangend mengsel wordt waar je iets van kunt vormen.
Maar dat eiwitprobleem is nu van de baan, want ik maak marsepein tegenwoordig gewoon met een heel klein beetje water.
De laatste jaren gebruikte ik al crème fraîche in plaats van eiwit en dat werkt ook heel goed. De crème fraîche geeft de marsepein zelfs een lekker licht zuurtje.
Maar water heb je altijd bij de hand en dat is gemakkelijk.
Deze zelfgemaakte marsepein is wat grover van structuur, de amandelen maal ik in de keukenmachine en daarom worden ze nooit zo fijn als in industriële marsepein.
Want daarvoor worden de amandelen tussen stenen platen gemalen.