Nog geen idee wat u als toetje wilt serveren?
Voor deze last minute vanillesouffleetjes heeft u de ingrediënten misschien wel in huis.
En anders kan de vanille worden vervangen door een snufje gemalen kaneel.
Ik gebruik kleine éénpersoons potjes, maar u kunt ook een grote soufflé maken, verleng de oventijd dan met circa 5 minuten.
Een souffle maken is niet moeilijk als u de volgende regels in acht neemt:
* Garde en kom moeten helemaal vetvrij zijn, wrijf ze bijvoorbeeld in met citroensap, dat werkt ontvettend.
* Kies vormpjes met recht opstaande wanden, deze geleiden de soufflé mooi omhoog.
Bestrijk ze royaal met zachte boter en bestrooi ze met suiker. Draai de vormpjes rond zodat de suiker goed wordt verdeeld.
* Splits eidooier en eiwit voorzichtig, komt er dooier in het eiwit, dan krijgt u het beslist niet stijfgeklopt.
* Klop de eiwitten eerst heel luchtig, voeg dan in gedeelten de suiker toe en blijf doorkloppen tot ze stijf zijn.
* Spatel de eiwitten héél voorzichtig door het soufflémengsel, niet roeren, want dan verliest het eiwit een deel van het rijsvermogen!
* Staat de soufflé in de oven? Laat de ovendeur dan de eerste 20 minuten dicht om inzakken te voorkomen.
* Serveer de soufflé direct uit de oven, voordat hij gaat inzakken!

zoet

Souffleetjes met vanille

INGREDIENTEN
  • 110 gram fijne tafelsuiker
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • het merg uit 1 vanillestokje
  • 3,5 deciliter volle melk
  • 4 grote eieren, dooier en eiwit gesplitst
  • zout
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • poedersuiker
BEREIDING

Bestrooi 6 ingevette soufflévormpjes van 1,5-2 deciliter inhoud met 25 gram fijne tafelsuiker. Bedek ook de randen goed en schud de suiker daarna zoveel mogelijk uit de vormpjes.
Smelt de boter, voeg de bloem in één keer toe en laat deze 3 minuten zachtjes ‘garen’.
Voeg 40 gram fijne tafelsuiker, het vanillemerg en de melk in gedeelten toe en roer tot er een gladde saus ontstaat.
Laat deze enkele minuten afkoelen en roer er dan de eidooi­ers één voor één door.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en voeg 45 gram fijne tafelsuiker in gedeelten toe.
Spatel de eiwitten en citroenrasp voorzichtig door het dooiermengsel.
Schep het meng­sel in de vormpjes (vul ze tot drie-vierde) en bak de souffleetjes 25-35 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C.
Bestuif ze uit de oven eventueel dun met poedersuiker en serveer ze direct.

Voor 6 personen

Geef een reactie