Nog geen idee wat u als toetje wilt serveren?
Voor deze last minute vanillesouffleetjes heeft u de ingrediënten misschien wel in huis.
En anders kan de vanille worden vervangen door een snufje gemalen kaneel.
Ik gebruik kleine éénpersoons potjes, maar u kunt ook een grote soufflé maken, verleng de oventijd dan met circa 5 minuten.
Een souffle maken is niet moeilijk als u de volgende regels in acht neemt:
* Garde en kom moeten helemaal vetvrij zijn, wrijf ze bijvoorbeeld in met citroensap, dat werkt ontvettend.
* Kies vormpjes met recht opstaande wanden, deze geleiden de soufflé mooi omhoog.
Bestrijk ze royaal met zachte boter en bestrooi ze met suiker. Draai de vormpjes rond zodat de suiker goed wordt verdeeld.
* Splits eidooier en eiwit voorzichtig, komt er dooier in het eiwit, dan krijgt u het beslist niet stijfgeklopt.
* Klop de eiwitten eerst heel luchtig, voeg dan in gedeelten de suiker toe en blijf doorkloppen tot ze stijf zijn.
* Spatel de eiwitten héél voorzichtig door het soufflémengsel, niet roeren, want dan verliest het eiwit een deel van het rijsvermogen!
* Staat de soufflé in de oven? Laat de ovendeur dan de eerste 20 minuten dicht om inzakken te voorkomen.
* Serveer de soufflé direct uit de oven, voordat hij gaat inzakken!