Ze zijn heerlijk die ingelegde artisjokharten, u kent ze misschien wel, ze liggen bij de olijvenkraam en zijn ook in potjes te koop.
Ik gebruik ze in salades, op crostini of als hapje, net zoals olijven.
Het nadeel is dat ze vrij kostbaar zijn en daarom maak ik ze graag zelf.
Ik gebruik daarvoor artisjokharten uit blik, deze zijn over het algemeen goed van kwaliteit.
Ik spoel ze wel altijd even in koud water omdat ik het gevoel heb dat ik toch een beetje de smaak van het blik proef, maar dat kan ook verbeelding zijn.
Daarna meng ik ze met een kruidig mengsel op basis van olijfolie met onder andere een vleugje tijm, wat peterselie of koriander (of beide), soms een heel klein beetje geraspte citroen- of sinaasappelschil en wat zout en peper.
U kunt natuurlijk de kruiden toevoegen die u zelf lekker vindt, maar gebruik, als u de ingelegde artisjokken langer dan één dag wilt bewaren, liever geen knoflook.
Knoflook kan tijdens lang marineren giftige stoffen ontwikkelen.
Na één dag in de koelkast zijn de smaken al ingetrokken en kunt u ze gebruiken.
Ik bewaar ze maximaal vijf dagen.
In zo’n blik zitten natuurlijk kleine, complete artisjokken, toch worden ze artisjokharten genoemd, dit om onderscheid te maken met de artisjokbodems, die ook in blik te koop zijn.

hartig

Artisjokharten, ingelegde

INGREDIENTEN
  • 1 blik artisjokharten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 0,5 theelepel fijngesneden tijmblaadjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
    of koriander
  • 0,5 theelepel geraspte citroenschil
  • zout, vers gemalen peper
BEREIDING

Laat de artisjokharten uitlekken, spoel ze even in een kom koud water en laat ze vervolgens weer heel goed uitlekken.
Leg ze daarvoor, met de kant waar de blaadjes afgesneden zijn, op een doek of enkele lagen keukenpapier.
Meng de olijfolie met de tijm, peterselie en/of koriander, geraspte citroenschil en wat zout en peper naar smaak.
Meng de goed uitgelekte artisjokharten met de kruidige olie en laat de smaken in de koelkast 1 dag intrekken.
Bewaar ze maximaal vijf dagen.
Ze zijn heerlijk, in stukken gesneden in salades, op crostini, in een pastasaus of als hapje.

Geef een reactie