Als amuse of klein hapje kies ik nog een keer voor iets oosters, omdat deze spiesjes altijd een groot succes zijn.
Yakitori, kleine Japanse kipspiesjes, zijn kant en klaar te koop, dat weet ik, maar huisgemaakt zijn ze echt lekkerder.
Bovendien is het helemaal niet moeilijk en de spiesjes kunnen goed worden voorbereid.
De ingrediënten die u ervoor nodig heeft zijn bij de toko te koop.
Gebruik het liefst ontbeende kippenbout, dat vlees blijft malser dan kipfilet.
Bij de originele yakitori zitten er aan de spiesjes stukjes dunne prei tussen de kip, misschien is dat niet zo handig als ze als hapje worden geserveerd.
Of, neem in plaats van prei kleine stukjes lente-ui, maar gewoon weglaten kan ook.

hartig

Yakitori; Japanse kipspiesjes

INGREDIENTEN
  • 2 deciliter Japanse sojasaus
  • 4 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 deciliter sake (droge rijstwijn)
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 deciliter kippenbouillon
  • circa 600 gram vlees van kippenbouten of kipfilet
  • eventueel 8-10 dunne preitjes of lente-uitjes 
  • zout, peper
BEREIDING

Begin met de saus: breng de sojasaus met de mirin, sake, suiker en bouillon aan de kook en laat het mengsel circa 5 minuten zachtjes koken.
Laat de saus tot kamertemperatuur afkoelen.
Snijd het kippenvlees in stukjes van circa 2 centimeter en de preitjes of lente-ui als u die gebruikt, in stukken van circa 3 centimeter. 
Rijg de kip en eventueel de prei of lente-ui om en om aan kleine houten stokjes. 
Bestrooi de spiesjes met zout en peper en rooster ze 6-8 minuten in de grillpan, onder de hete grill of op de barbecue.
Draai de spiesjes regelmatig om en bestrijk ze tijdens het roosteren enkele keren met de saus.
Geef de rest van de saus apart bij de spiesjes.   

Voor 15-20 spiesjes

Geef een reactie