Springrolls zijn als het ware ongebakken loempia’s. Oorspronkelijk komen ze uit Vietnam, maar je ziet ze ook in de Chinese keuken.
Je hebt er gedroogde rijstvellen voor nodig, deze vind je bij de toko en als je daar toch bent, neem dan ook glasnoedels mee.
Glasnoedels worden gemaakt van meel van mungbonen, de boontjes waaruit de taugé spruit.
Zo’n frisse, lichte springroll is een lekkere lunch of een heerlijk tussendoortje in de zomer. Je kunt ze circa twee uur van te voren maken, doe het liever niet eerder, dan worden ze ‘taai’.
Bewaar ze tot gebruik onder een vochtige doek op een koele plaats, maar liever niet in de koelkast.
De rolletjes worden volgens traditie geserveerd met de Vietnamese dipsaus nuoc cham, maar met een pikante chilisaus of pindasaus zijn ze ook heerlijk.

hartig

Springrolls met garnalen

INGREDIENTEN
  • 100 gram glasnoedels
  • 2 worteltjes
  • 1 snackkomkommer, ongeschild
  • 0,5 gele paprika
  • 1 rijpe avocado
  • 20 gekookte garnalen
  • 10 gedroogde rijstvellen van circa 22 centimeter Ø
  • 10 toefjes koriander
  • 10-20 muntblaadjes
  • 10 kleine blaadjes kropsla
  • nuoc cham
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels limoensap
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels vissaus
BEREIDING

Week de glasnoedels circa 10 minuten in heet water, laat ze daarna in een zeef uitlekken.
Snijd de worteltjes, komkommer en paprika in heel dunne reepjes van 8-10 centimeter lang.
Snijd ook de avocado in reepjes.
Pel de garnalen en verwijder de zwarte darm aan de rugzijde van de garnalen.
Dompel de rijstvellen één voor één in een schaal met warm water tot ze soepel worden, week ze niet te lang, dan worden ze te slap.
Leg de rijstvellen op een vochtige doek en leg de vulling op de onderste helft van elk rijstvel. Verdeel de vulling als volgt: begin met een hoopje noedels van circa 10 centimeter lang en leg deze horizontaal neer, verdeel hierover de garnalen, de reepjes groenten en avocado en de koriander en munt. Dek af met het blaadje sla. Vouw nu de onderkant van het rijstvel over de vulling, vouw beide zijkanten naar binnen en rol de rijstvellen stevig op.
De rolletjes worden 10-12 centimeter lang, zoals een Vietnamese loempia.
Snijd ze, voor serveren, schuin doormidden en geef er een dipsaus bij.

Nuoc cham
Maak de knoflook, chilipeper en suiker fijn in een vijzel of keukenmachine.
Roer er het limoensap, de rijstazijn, de vissaus en 4 eetlepels water door.

Voor 10 stuks

Geef een reactie