Sint is vertrokken en nu wordt het de hoogste tijd voor kerst.
De komende weken zal ik me richten op gerechten die een probleemloze kerst garanderen, want er heerst vaak al genoeg stress rondom dit leuke feest.
Ik begin vandaag met dimsum of dim sum, die gevulde Aziatische deeghapjes die je als verrassend hapje kunt serveren.
Ze worden ook wel Chinese dumplings of Chinese ravioli genoemd. 
Het grote voordeel is dat je ze helemaal kunt voorbereiden en voordat je ze gaat opdienen alleen nog hoeft te stomen.
Ze worden gemaakt met wontonvellen, deze deegvellen zijn verkrijgbaar bij de toko, ze liggen daar in de diepvries.
Na het vullen vouw je de vellen dicht en dat kan op verschillende manieren.
Je kunt ze heel mooi dichtvouwen met verschillende plooitjes, de gyoza-stijl wordt dit genoemd, maar je kunt ze ook gewoon snel dichtknijpen.
Er is tegenwoordig een handig apparaatje te koop, waarmee je mooie gyoza-dimsum maakt, daar zal ik morgen aandacht aan besteden.

hartig

Dimsum

INGREDIENTEN
  • 20 wontonvellen
  • 20 gram ontbijtspek
  • 125 gram kipfilet
  • 125 gram gekookte garnalen
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander of peterselie
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 1-2 theelepels geraspte limoenschil
  • 2-3 eetlepels kippenbouillon 
  • 1/2-1 theelepel zout
  • 2 theelepels lichte Chinese sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 5 lente-uitjes 
  • voor de saus:
  • 1 deciliter lichte Chinese sojasaus
  • 1-2 eetlepels limoensap
  • 1-2 eetlepels geraspte gemberwortel
BEREIDING

Laat de wontonvellen ontdooien en steek uit elk vel een cirkel van circa 9 centimeter doorsnede.
Snijd het ontbijtspek fijn.
Pureer de kipfilet en de garnalen in een keukenmachine. 
Voeg spek, koriander of peterselie, bieslook, limoenschil, bouillon, zout, 2 theelepels sojasaus en de sesamolie toe en pureer dit even mee.
Verdeel deze vulling over de deegcirkels en vouw of knijp het deeg dicht.
Knijp de deegranden goed op elkaar.
Bewaar de dimsum eventueel, goed afgedekt, in de koelkast.

Voor serveren
Snijd de lente-ui in stukken en verdeel ze over de bodem van de stoommand. Leg de dim sum op de lente-ui en stoom ze in 8-10 minuten gaar in de stoomkoker of boven kokend water.

Voor de saus
Meng 1 deciliter sojasaus met limoensap en gemberwortel en serveer de saus bij de dim sum.

Voor 20 stuks

Geef een reactie