Vis vind ik meestal het lekkerst als het in een klontje roomboter wordt gebakken en puur of met een dressing wordt geserveerd.
Zo’n dressing kan uit alleen wat olijfolie met citroensap bestaan, maar ook wat ‘exotischer’ zijn, zoals de koriander-komijndressing die heerlijk is bij gebakken dorade.
In dit geval laat ik het vel aan de visfilets, dit wordt lekker krokant als de vis op vrij hoog vuur wordt gebakken. 
Het ontschubben en fileren van de dorades kan de visman ook voor u doen.
Bent u geen liefhebber van koriander, gebruik dan platte peterselie.

hoofdgerechten

Dorade, gebakken, met koriander-komijndressing

INGREDIENTEN
  • 1 teentje knoflook
  • 4-5 volle eetlepels fijngesneden koriander
  • 0,5-1 theelepel fijngewreven komijnzaadjes
  • snufje paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • 5 eetlepels olijfolie
  • het sap van 1 kleine citroen
  • zout, peper
  • 2 grote dorades of 4 kleine
  • 20 gram roomboter
BEREIDING

Pers de knoflook of wrijf hem met een groot mes fijn op een plank.
Meng voor de dressing de knoflook, koriander, komijn, paprikapoeder, chilipoeder, 4 eetlepels olie en citroensap en breng op smaak met zout en peper.
Ontschub de dorades en fileer ze.
Verwijder ook goed de achtergebleven graatjes, deze voelt u als u met de vinger over de vis wrijft.
Bestrooi de visfilets met zout en peper en bak de vis in een mengsel van 1 eetlepel olie en de boter op vrij hoog vuur op de velkant 1-3 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.
Keer de filets op het moment dat de vis aan de bovenkant wit gaat kleuren, dit begint aan de zijkanten. U moet de vis keren als er een randje wit gekleurd is en niet wachten tot de bovenkant helemaal wit is, want dan wordt het te droog.
Bak de vis vervolgens nog 0,5 minuut, zo blijft hij lekker sappig.
Schep aan tafel de dressing over de vis.

Voor 4 personen

Geef een reactie