Zelfs in de supermarkten kun je zien dat het seizoen van de Zeeuwse mosselen half juli van start is gegaan, het koelvak is weer royaal gevuld.
Inmiddels staan er al verschillende mosselrecepten op deze website, maar deze lekkere variant met reepjes spek en cider ontbreekt nog.
Gebruik wel droge cider, want de zoete versie is niet lekker in dit gerecht.
En vindt u cider te ingewikkeld?….….. dan doet een scheut droge witte wijn het ook goed.
Meer over het schoonspoelen van de mosselen leest u bij het recept ‘mosselen en papillotte’.

hoofdgerechten

Mosselen met cider en spek

INGREDIENTEN
  • 125 gram gezouten of gerookt mager spek
  • 3 sjalotjes
  • 0,5 bosje platte peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 2-3 deciliter droge cider (cidre brut)
  • 2 kilo verse mosselen in de schelp, schoongespoeld
  • 1,5 deciliter crème fraîche 
  • vers gemalen zwarte peper
BEREIDING

Snijd het spek in dunne reepjes (of kies voorgesneden spekreepjes).
Snijd de sjalotten en peterselieblaadjes fijn.
Verhit de olie samen met de boter in een grote (soep)pan met passend deksel en bak hierin de reepjes spek met de sjalotjes 6-10 minuten tot de spekreepjes enigszins krokant zijn.
Voeg de cider toe en breng het geheel aan de kook.
Schep dan de mosselen erin en dek de pan af.
Laat de mosselen circa 5 minuten koken op hoog vuur tot ze open zijn en schud de pan tussentijds 3 keer.
Kook de mosselen vooral niet te lang, dan worden ze droog en taai.
Voeg nu snel de crème fraîche, peterselie en wat peper naar smaak toe, schud of schep alles goed om, zodat alle mosselen met de romige saus omgeven zijn.
Serveer ze direct met de saus, het is lekker om deze op te dippen met (stok)brood.
 
Voor 2 personen

Geef een reactie